Filmen, som nu är borttagen från Facebook, har visats 20 000 gånger och delats nästan 500 gånger. På den ser man tydligt tre personer när de lämnar butiken. Statusraden pekar ut dem som "Dagens tjuvar, stal två ringar".
– Jag brukar hänga ut mina bovar på Facebook. Men bara när vi är absolut säkra på att det är någon som har tagit något, jag lägger inte ut någon som vi bara misstänker, säger Mattsons Gulds ägare.
Sedan 2013 krävs inget tillstånd för att ha kameraövervakning i en butikslokal, man behöver bara anmäla övervakningen till länsstyrelsen.
– Man får inte röja det man har inhämtat genom kameraövervakning. Det som kan vara okej är att lämna över materialet till polisen om det skett ett brott, men du får absolut inte lägga upp det på Facebook, det är helt uteslutet, säger Tove Fors, jurist på Datainspektionen, som har centralt tillsynsansvar för all kameraövervakning.
– Butiksinnehavaren lägger upp uppgifter som antyder att vissa personer har begått ett brott. Att göra så är ett brott mot tystnadsplikten i Kameraövervakningslagen, och jag är ju inte straffrättsjurist, men det kan även bli fråga om förtal.
Ägaren till Mattssons Guld berättar att hon även tidigare lagt ut bilder från butikens övervakningskamera och att hon då fått in tips som lett till att personer gripits, och senare också dömts.
– Man får ju inte göra såhär, men man får inte stjäla heller. Polisen hade aldrig hittat de här om inte filmen lagts ut på nätet, det är så det ser ut, tyvärr.
Länsstyrelsen har det lokala tillsynsansvaret för kameraövervakning av platser där allmänheten har tillträde, som till exempel en butik. Det finns enligt Martin Coborn, jurist på Länsstyrelsen i Uppsala län, inga direkta sanktionsmöjligheter för eventuella regelbrott som en butik redan har begått. Däremot kan man ge förelägganden, med eller utan vite, för att förhindra att det upprepas. Men Martin Coborn har inte hört talas om ett sådant här fall tidigare i Uppsala.
– Vi har inte haft anledning att titta på det hittills, men om man blir drabbad så kan man vända sig till oss med en anmälan så kan vi titta närmare på det. Vi har ju tillsynen och vi ska se till att reglerna följs.
Den som drabbats av en publicering av bilder från en övervakningskamera kan vända sig till polisen och även stämma den som lagt ut bilderna för den kränkning publiceringen kan ha inneburit.
– Datainspektionen har ett centralt ansvar för att se till att länsstyrelserna går i takt och tolkar reglerna på samma sätt. Men det finns ju tandlösheter i den här lagstiftningen och det hänger mycket på att den enskilde kan tillvarata sin rätt, säger Tove Fors.
Butiksägaren på Mattssons Guld känner stor frustration över stölderna, även om hon tror att butiken är mindre drabbad än andra affärer – till stor del beroende på den tydligt skyltade kameraövervakningen.
– Man borde ifrågasätta varför vi inte får hänga ut de som stjäl och ta hjälp av allmänheten. Ett program som Efterlyst får lov att visa filmerna, men vi butiksägare ska inte få freda oss och lägga ut en film och fråga vilka det är.
Och om länsstyrelsen skulle komma till dig och säga att du inte får göra såhär, vad skulle du då göra?
– Då får jag ta en dialog med dem.