Det råder ett allmänt missnöje bland chaufförerna på Gamla Uppsala Buss efter beslutet om att införa så kallade nattstopp på UL nästa år. Det menar fackförbundet Kommunal som berättar att chaufförerna har lämnat in en protestlista till kollektivtrafiknämnden med cirka 250 underskrifter.
– Vad jag har hört av skyddsombuden är väldigt många missnöjda över det här beslutet, säger Helena Ersson, ordförande i Kommunal i Uppsala.
Nattstoppet innebär att busschauffören under sena kvällar och nätter ska kunna stanna på platser mellan busshållsplatserna för att resenärer ska slippa gå långa sträckor till sin bostad när det är mörkt. Nattstoppen kommer att införas på prov under nästa år och kommer då endast att testas på några linjer. Landstingets kollektivtrafiknämnd, som fattat beslutet, hoppas att nattstoppen ska innebära en ökad trygghet bland resenärerna. Fackförbundet Kommunal menar dock att tryggheten för chaufförerna själva minskar.
– Våra skyddsombud anser att det här ökar risken för att busschaufförer utsätts för hot- och våld av resenärer som vill gå av på en plats där det inte är säkert att stanna. Dessutom är busschaufförerna är personligt ansvariga för att framföra fordonen på ett trafiksäkert sätt. Nattstoppen kan öka riskerna för att man som chaufför råkar stanna på en plats som inte är säker och på så vis förorsakar en olycka, säger Helena Ersson.
Kommunals skyddsombud har i samtal med kollektivtrafiknämnden även riktat kritik mot att det inte gjorts en grundlig risk- och konsekvensanalys innan beslutet fattats. Som UNT tidigare berättat kommer idén om nattstopp från Kalmar där man infört det på alla linjer. Kommunal skulle istället för nattstopp hellre se att de busshållsplatser som finns ska bli säkrare.
– Att rensa upp och få upp mer belysning kring busshållsplatserna skulle göra att resenärer känner sig mer trygga när de går av bussen, säger Helena Ersson.