"Bush är en underskattad politiker"
EU:s konstitutionella kris, ett haltande FN och tysk ekonomi på dekis. På torsdagen höll statsminister Göran Persson i all anspråkslöshet ett utrikespolitiskt anförande i statsvetenskapliga institutionens bibliotek i Uppsala.
Professor Leif Lewin hälsar statsminister Göran Persson välkommen till Skytteanum i Uppsala där han ska hålla ett seminarium om utrikespolitik.
Foto: Rolf Hamilton
Här förmedlar han sina tankar över den sistlidna veckans möten med en tungvikare från Tyskland på sitt sista utrikesbesök som regeringschef - Georg Schröder. Och statsminister Jens Stoltenberg från Norge. Till Persson for han på sin första resa som statsminister för att bland annat uttrycka sin oro över det norska oljeberoendet.
Beklagar den tyska ekonomin
I Norge söker man sig nämligen allt längre norrut för att hitta nya oljekällor med allt vad det innebär av miljörisker. Under senare år har norrmännen borrat ett 70-tal nya hål där varje borrhåll kostar ett par trehundra miljoner kronor. Men ingen olja.
- Oljan kanske håller på att ta slut? Det finns ju någon här i Uppsala som heter Aleklett som påstår det. Nu vill Norge att vi tillsammans ska utveckla förnyelsebar energi och då handlar det om allt utom vattenkraft.
Statsministern blickar ut över resten av Europa och fastnar för ett ögonblick i Tyskland. Han beklagar att den tyska ekonomin tappat andan. Luften gick ur för flera år sedan, säger statsministern. Han ser samtidigt ett Tyskland som underskattar sin egen storhet, istället för att strama åt borde regeringen underlätta den inhemska konsumtionen.
- Tyskland tar en väldig risk när man lägger sparförslag mot inhemsk efterfrågan, säger Persson och tar oss med till en tid då han själv sanerade den svenska ekonomin. Utan en viss stolthet säger han lite lågmält:
- När vi sanerade den svenska ekonomin fick vi betalt med fallande räntor. Det kommer inte att ske i Tyskland, Italien eller Frankrike som brottas med sin stabilitetspakt.
"Bush är en underskattad politiker"
Statsministern lovordar den Europeiska unionen, en vital union som förvisso har sina problem i form av en stabilitetspakt som medlemmar struntar i och en ny konstitution som ligger för fäfot ity medlemmar satt ned foten.
Men statsministern ser trots allt framåt och han öppnar sin väldiga famn för att ta hand om både turkar, slovaker, rumäner och kroater.
- Jag tror Turkiet kommer med fortare än vi anar. Det finns över huvud taget ingenting som säger att utvidgningen stoppas. I och för sig innebär en utvidgning att vi får ett svårare beslutsfattande, men det får vi ta.
På det internationella planet återfinns flera stora och svåra frågor att lösa. Säkerhetspolitiken, klimatfrågan och handelspolitiken är några exempel. De växande ekonomierna i Kina och Sydostasien reser såväl utropstecken som frågetecken i den gamla världen.
Ledaren för Amerikas Förenta Stater vållar också huvudbry hos Göran Persson. Till George W Bush är Persson kluven.
- En vanlig hållning i Europa i början var att avfärda George W Bush som en idiot, en tönt. Men det är han inte, Bush är en underskattad politiker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!