I februari skrev Ebba Busch ett inlägg på sin Facebooksida där hon kommenterade den tvist om hennes köp av ett hus utanför Uppsala som pågått sedan i somras. Säljaren, en man i 80-årsåldern, ångrade sig efter avtalets undertecknande och tvisten hamnade i Uppsala tingsrätt. I inlägget argumenterade Ebba Busch för att köpet gått korrekt till.
UNT har tidigare besökt det omtvistade huset:
I Facebookinlägget skrev Ebba Busch också om 80-åringens dåvarande juridiska ombud och pekade ut ombudet som brottslig. Det fick ombudet att polisanmäla Ebba Busch för förtal. Inlägget har senare tagits bort. I mars meddelade överåklagare Anders Jakobsson att en förundersökning inletts. När Ebba Busch på fredagen förhördes delgavs hon misstanke om grovt förtal.
Åklagaren avgör senare, bland annat beroende på vad som kommer fram i förhöret, om åtal ska väckas eller om utredningen läggs ned. Ebba Buschs försvarare, advokat Thomas Olsson, har tidigare meddelat att hon nekar till brott och ser fram emot att få berätta sin version för utredarna.
Åklagaren är sparsam med kommentarer men räknar med att kunna fatta beslut i åtalsfrågan inom en vecka:
– Jag hoppas få en utskrift av förhöret i mitten av nästa vecka och hoppas sedan kunna ta ställning i slutet av nästa vecka, säger Anders Jakobsson.
Förtal är i normala fall ett brott där åtal ska väckas av den som anser sig blivit förtalad, inte av allmän åklagare. I vissa fall kan dock åtal väckas av åklagare. Det gäller till exempel om uppgifterna som lämnats är särskilt allvarliga, fått särskilt stor spridning eller orsakat särskilt allvarliga konsekvenser för den som pekats ut.