Burkan skymmer sikten
Det lär inte vara många kvinnor i Sverige som bär burka eller niqab. Någon har hävdat att antalet i Danmark är exakt tre. Hur som helst är frågan mest av teoretiskt intresse. Islam föreskriver ingen sådan klädedräkt och de flesta muslimska kvinnor i världen har alltid varit obeslöjade. Många delar uppfattningen att burka och niqab signalerar en oacceptabel kvinnosyn.
Håkan Holmberg
Foto: Pelle Johansson
Ingen av dem klarade den så bra som man kunde ha önskat. Sahlin var mot förbud, men övergick sedan till att tala om sjalar som uppenbarligen är något helt annat och som aldrig har blivit föremål för några förbudskrav. Därmed gick hon också runt den problematik som kan uppstå om någon insisterar på att bära burka i ett sammanhang där ögonkontakt med andra behövs. Reinfeldt kunde tänka sig förbud men gjorde ingen riktig distinktion mellan situationer där burkan hindrar kommunikation och yrkesutövning och situationer av annat slag. I går backade han från förbudstanken.
Samspelet mellan människor på en arbetsplats, i undervisning, vård och åtskilligt annat bygger mycket ofta på att man ser varandra och kan uppfatta reaktioner av olika slag. Ofta förutsätter också arbetet att man kan röra sig fritt och inte genom sin klädedräkt utsätter andra för fara. Man måste få åka tunnelbana i burka men man kan inte köra tåg, buss eller spårvagn i en klädsel som hindrar en att avläsa trafiksituationen. I skolan måste lärarens reaktioner vara synliga för eleverna och läraren måste kunna se att ingen skickat sin syster den dagen det är prov.
Därför måste arbetsgivare, skolledningar och
andra alltid kunna ställa krav på adekvat klädsel. Men det kräver ingen lagstiftning och det är ändå omöjligt att täcka in alla tänkbara situationer i en lagtext. Inte heller är det rimligt att ha ett generellt förbud - i ett fritt samhälle får man klä sig hur man vill så länge som ingen annan påverkas. Både Reinfeldt och Sahlin bör tänka efter bättre till nästa gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!