Didrik Bona och hans fru passerar korsningen ett par gånger i veckan, när de ska hem från Uppsala Ponnyklubb, som ligger några hundra meter från korsningen. Det skymmande bullerplanket är ett hett samtalsämne i de ridgrupper som han är med i
- Det är en farlig korsning med mycket trafik. Alla håller nog inte hastighetsbegränsningen. Vi har varit med om att en bil kommit väldigt nära väldigt snabbt när vi kört ut på 288:an, säger Didrik Bona.
Bullerplanket sattes upp i våras, för att skydda villaområdet från bullerljud, i samband med att Trafikverket inledde betydande ombyggnationer av väg 288. Marcus Falk, byggledare på Trafikverket, kan förstå att bullerplanket upplevs som oroande, men han intygar att plankets placering är korrekt.
- Vi har gjort beräkningar och siktsträckan är godkänd för en väg med hastigheten 70 kilometer i timmen. Man kan inte bygga planket längre bort från vägen, då måste det vara fem meter högt för att skydda mot buller och det är orimligt, säger Marcus Falk.
Vad kan ni göra för att situationen ska bli tryggare för bilisterna?
- Nu saknas en tydlig markering på vägen som visar var man ska stå med bilen, många stannar onödigt långt bak. Vi kommer att måla en linje och en vägningssymbol så det blir tydligt var man ska stanna.
Marcus Falk säger att detta ska ske ”skyndsamt”. För att förbättra situationen kommer man dessutom sänka hastigheten till 60 kilometer i timmen förbi korsningen, så att bilar som kommer från Uppsala inte har lika hög fart.
Men bullerplanket är här för att stanna?
- Ja. Det blir ofta så att bulleråtgärder upplevs som irriterande eller störande. Men vi försöker alltid tillgodose bilisters och invånarnas behov, ibland krockar de.