Bugg orsakade fel på alkomätare

Det var en bugg i programvaran som gjorde att alkotestinstrumentet Evidenzer, som tillverkas av Uppsalaföretaget Nanopuls, visade fel resultat. Felet gör att 5 000 ärenden hos polisen måste gås igenom för att se om någon blivit eller riskerar bli felaktigt dömd.

Uppsala2008-03-27 16:54
På tisdagen stoppade Rikspolisstyrelsen all användning av alkomätaren Evidenzer sedan det upptäckts att ett programfel medfört att instrumentet inte gjort det kompensationsavdrag som alltid ska göras för eventuella störningar. Samtidigt beslutade Åklagarmyndigheten att frysa alla utredningar om rattonykterhetsbrott som baseras på prov som tagits med Evidenzer efter den 1 december 2007.

På statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, går man för närvarande igenom ärendena ett efter ett för att korrigera mätresultaten och identifiera de berörda. Enligt polisen har åtminstone ett hundratal personer fått värden över gränsen för rattfylleri till följd av felet.
Det var i samband med en kontroll av de tekniska data från alkoholutandningsproven som alltid sparas hos SKL som felet upptäcktes.
- Vi fick konstiga resultat i vissa ärenden, så vi gjorde en genomgång av resultaten. Det var först då vi förstod hela vidden av problemet, säger Tore Olsson, chef för SKL.
Enligt Tore Olsson uppkom felet i samband med en uppgradering av mjukvaran i början av december.
- I den nya programvaran hade Nanopuls rättat en tidigare bugg som rörde kontakten mellan mätdel och datorenhet. Samtidigt hade det kommit in helt andra buggar.

Nanopuls vd Lars-Åke Lejon är för sin del sparsam med kommentarerna.
- Vem som gjort fel och inte vill jag inte diskutera. Men vi vet vad som hänt och vi ska se till att det inte händer igen.
Evidenzer mäter halten alkohol i utandningsluften och används av polisen som ett alternativ till blodprov när man ska ta ett rättsligt bindande prov efter att en förare blåst positivt. Ofta har polisen med sig utrustningen ut på fältet när man genomför trafikkontroller.
- För den som blåser positivt i sållningsprovet är det en väldigt stor fördel eftersom man får veta direkt om man är misstänkt för rattfylleri eller om man ligger under gränsen, säger Hans-Olof Selhammar, polisinspektör vid Uppsalapolisenss trafikavdelning.

För polisens del har dock stoppet inte fått någon större påverkan på det dagliga arbetet
- Vi får köra med den gamla stilen och ta blodprov. Det tar lite längre tid bara.
En ny, korrekt version av programvaran har testats av SKL och kommer i dagarna att skickas ut till landets polismyndigheter. Lars-Åke Lejon är inte oroligt för att tilltron till instrumentet, som varit ute på marknaden sedan 2002, ska ha rubbats av det inträffade.
- Det här instrumentet är överlägset bäst i världen. Får man bara rätt programvara kommer det inte att vara några som helst bekymmer.
FAKTA
Varje år genomför Polisen i Uppsala utför ca 67 000 utandningsprov.
Om en person blåser positivt i det första provet, sållningsprovet, tar man ett bevisprov.
Bevisprovet kan vara ett utandningsprov eller ett blodprov. Ett utandningsprov med en Evidenzer ger svar direkt, medan ett blodprov tar minst en vecka att analysera.
Gränsen för rattfylleri är 0,10 mg alkohol i utandningsluften eller 0,2 promille i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri är 0,50 mg i utandningsluften eller 1,0 promille i blodet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om