Budgivningen skenade iväg
Priset på den nedslitna trerumslägenheten i centrala Uppsala sattes till 775 000 kronor. När budgivningen var klar hade bostaden sålts för drygt 1,3 miljoner kronor.
Den aktuella trerummaren annonserades ut i slutet av juni. Lägenheten är cirka 94 kvadratmeter och i stort behov av renovering. Det behövs bland annat ett helt nytt kök, byte av elledningar, och lister, borttagning av korkmattor, golvslipning, tapetsering och målning.
40-tal spekulanter
Enligt Birgitta Kulling har bostaden inte renoverats på 50 år.
— När vi satte priset räknade vi med hur mycket det skulle kosta att renovera. Eftersom allt utom duschrummet måste göras om uppskattade vi kostnaderna till 400 000-500 000 kronor, säger hon.
I annonsen skrev Mäklare Kulling högst upp "lägenhet med omfattande renoveringsbehov".
Till visningen kom ett 40-tal spekulanter. Nio av dem deltog i budgivningen på lägenheten.
Oseriöst tycker spekulant
En Uppsalabo, som vill vara anonym eftersom han just nu är mitt i en lägenhetsaffär, var en av budgivarna.
— Det var helt fullt när lägenheten på Höganäsgatan visades. Några dagar efter visningen hade priset gått upp till en miljon kronor, berättar Uppsalabon.
Han deltog i budgivningen och priset fortsatte att stiga. Uppsalabon hade ingen möjlighet att följa de andra spekulanternas bud. När priset låg över 1,3 miljoner kronor hoppade han av budgivningen.
— Det blev för dyrt. Lägenheten hade ett stort renoveringsbehov, säger han.
Att lägenheten såldes för ungefär 70 procent mer än utgångspriset uppfattar han som närmast oseriöst.
— Det kanske inte är något fel på slutpriset. Men genom att sätta ut ett så lågt utgångspris har man lockat dit en massa folk med förhoppningar, säger Uppsalabon.
Kan inte säga stopp
— Det borde finnas lagar och god affärsetik. De flesta människor gör två stora affärer i sitt liv; när de köper bostad och bil, tillägger han.
Bilmarknaden är tydligare för konsumenter, tycker Uppsalabon. Priset är ganska klart från början.
— Det borde vara likadant med lägenheter, men här befinner man sig verkligen i en gråzon, säger han.
Birgitta Kulling tycker inte att kritiken är befogad.
— Jag kan förstå att spekulanter kan fundera så här, men vi kan inte göra något åt det. Nu var det ett stort intresse trots att lägenheten var i ett så dåligt skick. Om någon vill betala så mycket för en lägenhet, som man måste göra så mycket med, så kan vi inte säga stopp, nu får ni inte betala mer, säger Birgitta Kulling.
Ingen lagstiftning
Enligt henne är det mycket ovanligt att skillnaden mellan det utgångspriset och slutpriset på en bostadsrätt blir så stor. Hon har bara varit med om det en gång tidigare.
— Men, Uppsala centrum är litet och det finns alltid folk som vill bo väldigt centralt. Hade lägenheten varit i gott skick så hade vi gått ut med ett annat pris ,säger Birgitta Kulling.
I sina affärer kan mäklare använda de rekommendationer som Fastighetsmäklarnämnden har tagit fram. Det finns ingen lagstiftning att luta sig mot. Det kan bli en ändring på det, i höst ska en statlig utredning se över mäklarlagen.
— Direktiven från Fastighetsmäklarnämnden är bra att stödja sig på och de skulle kunna utvidgas. Men det viktigaste i fastighetsaffärer är att vara så rak och öppen som möjligt. Det finns inget självändamål i att formulera sig kryptiskt, säger Birgitta Kulling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!