Budföretag växer så det knakar

Medan andra företag varslar och skär ned, växer Uppsalaföretaget Expressservice så det knakar. Det ena nya kundavtalet efter det andra säkrar sysselsättningen en bra tid framöver.

Jan Högström är nu vd men kommer aldrig att sluta köra själv.

Jan Högström är nu vd men kommer aldrig att sluta köra själv.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-04-27 09:00
Den solbelysta infarten till Expresservice nybyggda lager och kontor vid Gnistagatan i Uppsala är livligt trafikerad. Ett tjugotal stora lastbilar trängs tillsammans med mindre, på väg till eller från någon av företagets ­destinationer i Mellansverige.
På 25 år har transportföretaget ökat från 5 minibussar och en lastbil till totalt 47 fordon, och omsättningen har femtiofaldigats.
- Vi har haft en otrolig utveckling och det bara fortsätter. När krisen kom förberedde vi oss på att behöva skära ned, men det blev precis tvärtom, säger Jan Högström, grundare och vd.

Han är chaufför i grunden och sitter hellre bakom en ratt än ett skrivbord. Trots att företaget nu expanderar och sannolikt kräver mer kontorstid för vd:n, kommer han aldrig att sluta köra själv.
- Att driva åkeri är en livsstil, lite som för bönder. Hela familjen är engagerad och jag har jour dygnet runt. Men det ska vara full fart hela tiden, det är det som är roligt.

Och full fart är det. Deras senaste ruljansboom började med att Air Liquid, som tillverkar medicinsk gas, hörde av sig och ville att Expresservice skulle bli deras huvudtransportör i Sverige. Det innebar dagliga turer till alla Stockholms läns sjukhus och vårdcentraler. Och nu, lagom till 25-årsjubileet, skrivs ett avtal med förpackningsföretaget Boxon värt omkring 6 miljoner kronor.
- Vi kommer med all sannolikhet att behöva nyanställa, kanske en sju stycken. Vi planerar också att utöka vårt lager här i Uppsala, och bygga en ny terminal i Borlänge för att kunna expandera norrut. På sikt blir det säkert också en terminal i Örebro.

Åkeriets expansion kan till viss del förklaras av att andra större företag i en lågkonjunktur börjar ägna sig åt kärnverksamheten, skär ned på den egna transportverksamheten och i stället anlitar åkerifirmor. Som Expresservice.
Men enligt Transportgruppen, samarbetsorganisation för förbunden inom transportnäringen, ser framtiden inte alls lika ljus ut för andra åkerier. Deras senaste mätning, i januari, visade på riktiga bottennoteringar för branschen.
Så vad är Expresservice hemlighet? Inte är det prissättningen i alla fall. När krisen kom sänkte konkurrenterna sina priser, medan Expresservice höjde för att följa prisutvecklingen.
- Dumpar man priserna kanske man får några fler jobb, men nackdelen är att man inte tjänar något på det, säger Jan Högström.

Själv tror han att framgångarna beror på ett gott rykte om snabb och smidig service, ett gediget miljötänk och en familjär stämning, som gör att anställda stannar länge för att de trivs. Han skänker också ett tack till Uppsala.
- Den här staden har blivit väldigt idealisk för transportföretag. Det är en importstad, med ett stort universitet, en massa affärer. Tillverkningen har i princip försvunnit. Men där­emot ligger den nära både Arlanda och Stockholm, och har betydligt lägre lagerpriser.

Han understryker också gång på gång vikten av att vara offensiv som företag.
- Man måste våga köra på, ragga kunder och visa upp sig, även i lågkonjunktur. Stanna inte upp, börja gasa i stället!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om