Bubblande glädje bland barnen och de äldre

Väpnarens förskola och Karl-Johansgårdens äldreboende samverkar för att barnen och de äldre ska kunna ses oftare och mer spontant än före pandemin. Uppsala kommun står bakom projektet – som man hoppas ska växa.

Rasmus Ivarsson, 6, blåser såpbubblor med de boende på Karl-Johansgården i Svartbäcken.

Rasmus Ivarsson, 6, blåser såpbubblor med de boende på Karl-Johansgården i Svartbäcken.

Foto: Emma Ronneklew

Uppsala2022-05-25 07:55
undefined
Malcolm Strindlund Mutinda, 5, blåser gladeligen stora bubblor.

Det är försommar och syrenerna har blommat ut. Doften av såpa blandas med Piggelin. På den lilla uteplatsen vid äldreboendet Karl-Johansgården i Svartbäcken har fem barn från Väpnarens förskola samlats för att blåsa såpbubblor tillsammans med de boende.

– Det är jätteroligt att de kommer hit. Man blir så glad av barn – de är ju framtiden, säger Eva Bergström, 75.

Projektet, som Uppsala kommun står bakom, går ut på att sammanföra förskolor med äldreboenden och har pågått sedan 2015. Pandemin satte dock käppar i hjulet.

– Innan pandemin så rörde det sig främst om högtider. Vid påsken kom barnen hit och lämnade pyssel, och vid Lucia så lussade de. Nu har vi som förhoppning att de ska kunna träffas även vid fler tillfällen och mer spontant, säger Frida Högberg, utvecklingsledare.

undefined
Det bjöds på Piggelin och såpbubblor när avdelningen Grävlingsgrytet på Väpnarens förskola besökte Karl-Johansgårdens äldreboende.

Idén om mer frekventa träffar tog fart efter att Frida Högberg tillsammans med ledningen inspirerades av tv-programmet "Fyraåringarna på äldreboendet" som sändes på TV4 under 2019.

I programmet spenderade tio fyraåringar sex veckor på ett äldreboende i syfte att förbättra hälsan och livskvalitén för de äldre – vilket man även utförde studier på.

– Resultaten som programmet fick fram var så positiva att vi bestämde oss för att göra ett liknande projekt. Från början var tanken också att studera effekterna, men efter pandemin tänkte vi om. Vi ville bara komma igång, säger Frida Högberg.

Karl-Johansgården och Väpnarens förskola är inte de enda i Uppsala kommun som parat ihop sig – i nuläget rör det sig om nio stycken förskolor som samarbetar med lika många äldreboenden.

– Vissa har samarbetat sedan 2015, och andra har precis startat upp. Förhoppningen är att det ska bli ännu fler, säger Frida Högberg

undefined
Frida Högberg, utvecklingsledare, och Marie Paschen, barnskötare, är båda nöjda över resultatet än så länge. "Flera barn har pratat om besöken", säger Marie.

Vad barnen och de äldre gör under sina träffar kommer att variera. Just denna gång blåser man såpbubblor och äter glass ihop ute, mycket på grund av att vissa restriktioner fortfarande råder.

– Tanken framöver är till exempel att man ska kunna pyssla tillsammans. De äldre ska också få åka på utflykt och hälsa på förskolan, säger Katharina Levi, verksamhetschef.

undefined
Sid Elmerins gammelmormor bor på äldreboendet, så de kunde glatt kramas tillsammans.

Både barnen och de äldre verkar positiva över att ses. De har träffats förr, så de börjar lära känna varandra.

– Jag vill inte gå tillbaka till förskolan, jag vill hellre stanna här, säger Malcolm Strindlund Mutinda, 5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!