Brukare eller kund?

Medborgare, kund eller brukare? Kärt barn har många namn, även i Uppsala kommun. Nu tvistar politikerna om vad invånarna ska kallas.

Foto: Scanpix/arkiv

Uppsala2012-06-29 11:05

Är det juridiskt korrekt att kalla invånarna för kunder? Vänsterpartisten Lisa Boëthius tycker inte det. I en skrivelse till nämnden för hälsa och omsorg yrkar hon att begreppet kund slutar användas om invånarna i nämndens olika handlingar.
Själv föredrar hon ord som brukare, stödanvändare och klient:
”Grunden är att de vi företräder är medborgare i Uppsala kommun, inte kunder på en marknad”.
– En kund handlar om en fysisk eller juridisk person som köper en tjänst. Men i kommunen har vi personer som har rättigheter enligt lag. Det finns en ojämlik relation mellan myndigheter och brukare. En brukare är ju alltid i underläge, säger Lisa Boëthius till UNT.

Du verkar föredra ordet brukare?
– Jag tycker att det är svårt att hitta något begrepp som är bra. Men använder vi ordet kund så är vi inte längre medborgare med rättigheter. Jag skulle hellre säga att vi är medlemmar eller medborgare.

Och det där om att kunden alltid har rätt?
– Ja, men så är det ju inte för brukarna. De kan överklaga men får inte alltid rätt.
Före detta kommunalrådet Lena Hartwig (S) säger att begreppet kund kom in i bilden då alliansen tog över efter valet 2006. Själv ogillar hon ordet i kommunala sammanhang.
– Jag har samma uppfattning i dag som då. Man är medborgare i en kommun och en aktiv part i beslutsfattandet. För mig är medborgarna inte kunder för man köper inte tjänster av sin kommun.

Lena Hartwig menar att det i förlängningen blir problem om begreppet kund medför att tjänstemän och politiker ändrar uppfattning om invånarnas roll.
– Som invånare tappar man då inflytande och påverkansmöjlighet. Man blir någon som bara handlar. Med de skatter som betalas är man inte en kund utan en resurs som bidrar till kommunens utveckling.
Stig Rådahl (M) är ordförande i nämnden som i veckan avslog Lisa Boëthius yrkande. Han tycker att ordet kund är positivt när det till exempel handlar om möjligheten att välja mellan olika vårdgivare.
– Hon hade förslag på andra alternativ till ord som inte jag tycker är mer positiva. Jag tycker att man ska använda det begrepp som passar in i sammanhanget.

Om invånarna är kunder, vem är då butiksägaren?
– (skratt) Man behöver inte jämföra det här med kunder i en affär. För mig handlar begreppet om att man får vara med och besluta över vad man vill ha.

Har kunden alltid rätt?
– Inte alltid, men man ska alltid lyssna på kunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om