Stora Torget får inte kamerabevakas på dagarna

På fyra månader skedde 14 våldsincidenter under dagtid på Stora Torget och i Påvel Snickares gränd. Kommunen vill kameraövervaka platserna på dagtid men kammarrätten säger nej.

Här vid Stora Torget måste övervakningskamerorna stängas av mellan klockan 6 och 20.

Här vid Stora Torget måste övervakningskamerorna stängas av mellan klockan 6 och 20.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala2021-08-31 05:01

Enligt Uppsala kommun förekommer så mycket brott vid Stora Torget och närliggande Påvel Snickares gränd att det behövs kamerabevakning där dygnet runt. Men kammarrätten fastställer att de kameror som redan finns i området ska vara avstängda från klockan 6 på morgonen till klockan 20. Övriga tider på dygnet får dock övervakningskamerorna filma.

Kommunen har tagit fram statistik för händelser som rapporterats mellan klockan 11.35 och 20.00 vid de aktuella platserna. Under en period av ett år inträffade 429 incidenter i form av bland annat brott och ordningsstörningar mellan de båda klockslagen. Enligt en annan mätning skedde 14 våldshändelser mellan klockan 11.35 och 20.00 under en fyramånadersperiod.

undefined
Enligt kommunen behövs kameraövervakning dygnet runt vid Stora Torget och Påvels Snickares gränd i Uppsala.

UNT har tidigare rapporterat att tonårstjejer upplevt just Stora Torget och Påvel Snickares gränd som särskilt otrygga ställen sedan de trakasserats av gäng med unga killar.

Att det ibland förekommer stök och brottslighet vid Stora Torget och Påvel Snickares gränd spelar ingen roll – den personliga integriteten väger tyngre och på dagtid ska därför kamerorna inte vara påslagna, beslutar kammarrätten.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) är kritisk.

– Om Uppsalaborna ställs inför valet mellan att deras personliga integritet skyddas genom att kamerorna stängs av eller att kamerorna får vara påslagna dagtid för att förhindra brott, då tror jag de flesta accepterar att bli filmade, säger Erik Pelling.

undefined
Erik Pelling (S) hade hoppats att den lag om kamerabevakning som infördes 2018 skulle öka kommunens möjligheter att filma på allmänna platser.

Han menar att kamerorna förebygger brott och att de därmed i själva verket skyddar den personliga integriteten.

– Det finns inget mer kränkande för en persons integritet än att bli rånad eller utsättas för våld, resonerar han.

Kammarrätten konstaterar att det visserligen rör sig om ett brottsutsatt område som det kan finnas skäl att kamerabevaka dygnet runt. Men framhåller även att många människor passerar här dagtid på väg till och från jobbet eller för att shoppa och att de ska inte behöva bli filmade. Dessutom är känslan av otrygghet inte lika påtaglig på dagarna, anser rätten.

2018 ändrades lagen så det skulle bli lättare för kommuner att få tillstånd till kamerabevakning i syfte att bekämpa brott och öka tryggheten.

– Eftersom det rör sig om en ny lag kan det finnas skäl för kommunen att överklaga domen och låta den prövas av högsta instans, säger Erik Pelling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!