Brottsofferjouren i Uppsala hotas av nedläggning

Brottsofferjouren i Uppsala kan tvingas lägga ned sin verksamhet. Det årliga bidraget från kommunen räcker inte längre. Jourens enda avlönade brottsofferassistent har redan sagts upp. Samtidigt har kommunernas ansvar för just brottsoffer skärpts.

Uppsala2003-03-13 00:00
Tidigare har allt arbete inom brottsofferjouren i Uppsala skett ideellt. Men verksamheten har vuxit och sedan något år tillbaka finns en avlönad brottsofferassistent, som samordnar arbetet från en lokal i centrala Uppsala. Brottsofferjouren har tidigare fått ett årligt bidrag från kommunen på 100 000 kronor. Kostnaderna har varit betydligt högre och verksamheten har fått finansieras med sparade medel. Men nu är pengarna slut. Den halvtidsanställda assistenten är uppsagd och arbetar endast mars ut.
— Vi kan inte betala lönen. Samtidigt kan vi inte fortsätta bedriva en meningsfull verksamhet utan vår assistent. Allt arbete kan inte ske ideellt. Dessutom har vi kostnader för utbildning av stödpersoner, lokal och annat, säger Birgitta Näslund Carlsson, ordförande i brottsofferjourens styrelse.

Hundratals brottsoffer drabbas
Enligt ett avtal med kommunen åtar sig brottsofferjouren att ge stöd åt brottsoffer, bland annat vid rättegångar. Nu vill brottsofferjouren ha 240 000 kronor för att fortsätta med det arbetet. Beslut i frågan tas av nämnden för vuxna med funktionshinder i nästa vecka.
I en skrivelse påpekar brottsofferjouren att hundratals brottsoffer per år drabbas om verksamheten tvingas lägga ned. Under 2002 hanterade brottsofferjouren 254 brottsofferärenden och 400 samtal från brottsoffer.
Enligt en lag som trädde i kraft första juli 2001 har kommunerna fått ett ökat ansvar för brottsoffer. Enligt lagen bör socialtjänsten verka för att den som utsatts för brott och dennes anhöriga får stöd och hjälp. Randi Graungaard (v), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, påpekar dock att även exempelvis kvinnojouren arbetar med brottsoffer.
— Jag vet inte vad beslutet blir i nämnden. Men det är ett faktum att vi har lite pengar att fördela och många föreningar som söker bidrag.
— Brottsofferjouren har anställt en person som de vill att kommunen ska fortsätta betala för i fortsättningen. Men man kan fråga sig hur mycket pengar kommunen egentligen bör ge en ideell förening. Tanken är väl ändå att den ska vara just ideell, säger Randi Graungaard.
Enligt en undersökning av brottsofferjourernas riksförbund ger landets kommuner ett genomsnittliga bidrag till brottsofferjourerna på två kronor per kommuninvånare. Uppsala kommun ger 52 öre. En sammanställning som brottsofferjouren i Uppsala gjort visar att exempelvis brottsofferjourerna i Linköping, Västerås, Örebro får mellan 225 000 till 240 000 kronor i bidrag av sina kommuner.

UNT-Fakta


Brottsofferjouren i Uppsala är en ideell förening som erbjuder stöd till brottsoffer. Föreningens stödpersoner är utbildade för att kunna möta människor i kris och ge information om hur exempelvis rättsapparaten fungerar. Brottsofferjouren, som funnits i drygt tio år, startades på initiativ av Röda Korset och Diakonistiftelsen Samariterhemmet i samarbete med polisen i Uppsala. Föreningen är ansluten till Brottsofferjourernas riksförbund, som består av 107 lokala föreningar.
Brottsofferjouren i Uppsala får även mindre bidrag från Uppsala Handelsförening och Brottsofferfonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!