Bröstkörtelinflammation inte orsak till bröstcancer

Kvinnor som drabbas av svår bröstkörtelinflammation när de ammar utvecklar något oftare bröstcancer än andra kvinnor i samma åldrar. Men det är inte inflammationen i bröstet som orsakar cancern. Kanske ligger avbruten amning bakom riskökningen.

Uppsala2009-09-06 08:02
Det visar forskare vid Karolinska institutet och Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala i en studie, som publiceras i septembernumret av den välrenommerade facktidskriften Epidemiology.
- Våra resultat talar starkt emot att inflammation skulle spela någon väsentlig roll för uppkomsten av bröstcancer, säger docent Mats Lambe vid Karolinska institutet och verksamhetschef vid Regionalt onkologiskt centrum.

Under de senaste åren har inflammation varit ett av de hetaste spåren i forskningen kring uppkomsten av cancer. Inflammatoriska processer lokalt i tarmen, urinblåsan och magsäcken till exempel anses spela en viktig roll för uppkomsten av cancer i dessa organ.
- Därför tyckte vi att det var viktigt att testa teorin att inflammatoriska processer även kan bidra till uppkomsten av kvinnans vanligaste cancerform, bröstcancer, säger Mats Lambe.

I den nya studien ingår 8 411 kvinnor som i samband med att de ammade utvecklade så svår bröstkörtelinflammation att de måste läggas in på sjukhus. Av dem insjuknade 106 senare i bröstcancer, för det mesta många år efter inflammationen i ena bröstet.
Det innebär att förekomsten av bröstcancer var nästan en fjärdedel högre bland kvinnorna som haft svår bröstkörtelinflammation än bland kvinnor i allmänhet i samma åldrar. Därmed verkade resultaten av studien till en början att ge stöd för antagandet att en inflammation lokalt i bröstet kan bidra till utvecklingen av bröstcancer.
- Om inflammationen givit upphov till bröstcancern borde tumören ha uppstått i det bröst som tidigare varit drabbat av bröstkörtelinformation. Men när vi gick vidare och undersökte i vilket bröst cancern uppstått visade det detta gällde bara i hälften av fallen. Det var alltså lika vanligt att bröstcancern uppstått i det bröst som inte varit inflammerat, säger Mats Lambe.
Därmed anser sigforskarna kunna avskriva teorin om att en lokal inflammation ökar risken för att senare utveckla cancer i samma bröst.

Men de kan inte ge något säkert svar på frågan om varför bröstcancer totalt sett trots allt är något vanligare bland kvinnor som haft svår bröstkörtelinflammation än bland andra kvinnor.
- Vi vet att amning bidrar till att långsiktigt skydda mot bröstcancer. En tänkbar förklaring till varför bröstcancer är vanligare bland kvinnor som haft en svår bröstkörtelinflammation skulle därför kunna vara att de på grund av sina besvär avbrutit amningen i förtid, säger Mats Lambe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!