Diskussionen om att se över gränsen mellan den privata delen och landstingets del inom bröstcancervården påbörjades inom landstingsrevisionen i början av året.
Under våren fattade de folkvalda landstingsrevisorerna ett beslut om att en granskning skulle göras och ett konsultbolag utsågs att genomföra detta. Själva arbetet inleddes i början av september. Tanken var att den skulle vara färdig i november men enligt Anders Toll, ordförande landstingsrevisionen i Uppsala, kommer den förmodligen att dröja till mitten av december.
Syftet med granskningen är att se hur vårdkedjan inom bröstcancervården fungerar.
– Vår huvuduppgift är att se vad som har varit och vad som är och vilka brister som finns, inte att ge handfasta råd och synpunkter framåt. Även om vårt mål är att det ska bli bättre framöver, säger Anders Toll.
Långa väntetider för mammografiundersökningar och fördröjda utredningar är en del av den kritik som har framförts kring bröstcancervården, men Anders Toll menar att kritiken inte påverkar granskningen.
– Vi följer diskussionerna i media givetvis men beslutet om granskningen togs tidigare. Men det känns ju inte mindre angeläget nu direkt, säger han.
Önskan om ett bröstcentrum i Uppsala har framförts från flera olika håll, bland annat från oppositionsråd inom landstinget men även från Bröstcancerföreningen i Uppsala.
– Vi vill att det ska bli ett bröstcancercentrum med forskningsinriktning där allt samlas under ett tak. Splittringen som finns mellan Akademiska sjukhuset och Samariterhemmet är inte bra, säger Lena Mattsson, vice ordförande Uppsala Läns Bröstcancerförening.
I dag sköts delar av bröstcancervården i Uppsala av det privata vårdföretaget Avesina i Samariterhemmet och andra delar av landstinget vid Akademiska sjukhuset. Miriam Eriksson (KD), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala, säger att landstingsfullmäktige har satt som mål att det praktiska arbetet för ett bröstcentrum ska komma igång under första halvan av 2012.
Men om det innebär att all bröstcancervård och forskning kommer att samlas under ett och samma tak, och när ett sådant centrum i sådana fall skulle kunna öppna, kan hon inte svara på.
– Första tanken är att samla kompetenserna och ha en tydligare samverkan. Rent fysiskt hur det kommer att se ut vet vi ännu inte. Det beror på vad som är det bästa och möjligt att genomföra, säger hon.
– Det är viktigt att lyssna på patienter och bröstcancerföreningen, men även på professionen på Akademiska. Ibland får man skynda långsamt.