Edenbergs Burger Bar
– En schyst burgare är något av det bästa som finns, säger köksmästare Mia Freij och ställer fram en knubbig och fullmatad 90-grams cheeseburgare, tryggt inbäddad i ett berg av gyllengula pommes frites.
En skiva smält västgötaost skymtar under en glänsande hög av syltad rödlök, och den lätt sötsyrliga dressingen ger smak åt den friterade potatisen.
Det viktigaste för att få till en riktigt bra burgare är råvarorna, tycker Mia. I Edenbergs hemmagjorda cheeseburgare är det bara kött och salt, utan några ägg eller tillsatser. Originaldressingen görs på hemmagjord majonnäs, picklad gurka och chilisås. Enkelt, men gott.
– Man ska absolut satsa på att köpa bra kött och inte bara ta det billigaste. Vi använder en bra högrev och blandar i sidfläsk. Fettet behövs så det inte blir torrt och faller i sär. Och jag föredrar en mediumstekt hamburgare, eftersom den är saftigare.
Cheeseburgaren är ett nygammalt tillskott på Edenbergs, där man just i veckan lanserat sin nya satsning på amerikanska hamburgare. Förutom den hemmagjorda ostvarianten finns det ytterligare tre burgare att välja mellan: en vegetarisk, en med lax, och så pulled pork-burgaren som många gäster känner igen från den gamla menyn.
Till huvudnumret kan man dessutom välja på en mängd tillbehör, som coleslaw, tomatsallad och lökringar i stället för pommes fritesen. Och milkshakes serveras med eller utan en slev alkohol.
Miljön på restaurangens ovanvåning går i samma linje, med countryikonen Dolly Parton i högtalarna.
– Vi ville göra något väldigt avslappnat där man bara kan slinka in och ta en burgare. En klassisk burger joint mitt i Uppsala helt enkelt, säger Mia.
Texas Long Horn
En maffig koldoftande baconburgare med ost och rökig barbecuesås blir det, när Achilles Markopoulos rattar grillen. Den rejäla 150-grammaren är restaurangens storsäljare och hans egna personliga favorit.
– Det sitter i marinaden och i kvaliteten. Det ska vara svenskt kött och Texas Longhorns specialmarinad, säger han och penslar på.
Restaurangen är en del av en kedja med rötterna i Texas och den amerikanska västerns grilltradition. Marinaden är en klassisk grillmarinad som används på alla Texas Longhorns restauranger världen över och sätter lite extra sting på det grillade köttet.
– Men vi som jobbar här har ju också en del med det att göra. Vi lagar med kärlek. Då blir det överlägset bäst, ler Achilles.
Han har många års restaurangvana bakom sig, både i Grekland och i Sverige. Med kolgrillen måste man vara noga med lågan så att köttet blir genomstekt men inte bränt, förklarar han.
Den nystekta biffen får sedan sällskap av ett lätt rostat bröd, majonnäs, isbergssallad, tomat och lök, bacon och ost. Och så en touch av söt, rökig barbecuesås för att lyfta smaken på de krispiga baconstrimlorna.
Det är burgartätt på Texas Longhorns meny. I dag finns fem olika varianter att välja mellan, däribland en vegetarisk och en med chipotlesås. Under veckan läggs dessutom ytterligare fem nytillskott till menyn, så hamburgerfansen får något att bita i.
För det är hamburgarna som är det stora dragplåstret för restaurangen.
– Det finns annat på menyn, men nio av tio väljer hamburgare, säger han.
Hambergs fisk
– När det gäller fisk måste man jobba på texturen i tillbehören. Krispigt ska det vara, det gillas, säger köksmästare Artin Haghnazarian som lägger upp en ordentlig portion solgul curryremoulade på det mörka surdegsbrödet och toppar med sallad, fiskburgare, tomat och lök.
Dagens krispighet kommer från picklad morot och cornichons blandat med majonnäs. En coleslaw på fänkål och gul morot ackompanjerar de grovhuggna pommes fritesen.
Tillbehören bryter av mot den mjukare fiskburgaren, som annars kan bli lite enformig i konsistensen, förklarar Artin. Själva burgaren är gjord på gösfärs och panerad i panko, ett asiatiskt ströbröd. Det krävs en lite fastare fisk och gärna ett ägg i färsen för att få till en bra biff, tipsar Artin.
– Fräsch fisk ska det vara, annars så är det bara salt och peppar. Fisken ska få göra sitt, man ska inte överarbeta den, säger han.
De gillar att experimentera på Hambergs. Både med smaker, tillbehör och meny, som de varierar efter dag och känsla.
– Vi vill inte hålla på med samma sak hela tiden utan testar oss fram. Det måste man ju göra, skrattar Artin, som jobbat drygt åtta år i Hambergs kök.
Så även om hambergaren är välkänd på menyn serveras den inte varje dag. Det gäller att pricka in rätt tillfälle, som med många av restaurangens andra rätter. De har till och med listor på kunder som vill bli uppringda när det serveras just deras menyfavoriter.
Också tillbehören varierar: I bland dyker den upp med potatispuré och ibland med rostad potatis.
– Alla ingredienser finns med, men de kanske presenteras i ett annat stuk, säger Artin.
Själv blir han inte trött på burgare, varken av fisk- och köttvarianten. Det slinker lätt ner några i veckan.
Mera burgare!
För den som inte kan få nog av hamburgare kan City tipsa om Williams pub, som kör hamburgarbuffé varje onsdag från kl 17.