Bristfällig hantering av grillad kyckling

Många livsmedelsbutiker i Uppsala slarvar med hanteringen av grillad kyckling. Ingen av de tio affärer som granskades fick helt godkänt. Vanligast är slarvet med varmhållningen. Kycklingen får ofta ligga för länge i värmeskåpet och vid för låg temperatur vilket gör det extra gynnsamt för bakterietillväxten.

Uppsala2004-01-22 00:00
Det var efter att miljökontoret på kort tid fått in anmälningar om misstänkta matförgiftningar på grund av grillad kyckling som inspektörerna beslutade att granska hanteringen i tio Uppsalabutiker.
Livsmedelsinspektörerna Karin Svensson och Elisabeth Ström har genomfört undersökningen. De har tittat på varmhållningstemperaturer, varmhållningstider, rutiner för egenkontroll och märkning av varorna.

Ingen butik fick godkänt
— Resultaten var halvdana. Märkningen var mycket bristfällig. Ingen butik fick godkänt. Nedkylningen av den grillade kycklingen klarade ingen på rätt sätt.
Alla butiker kyler ned grillad kyckling då och då eftersom den inte sålts. Kycklingen säljs då nästa dag kall.
— Det är fel eftersom lagstiftningen säger att livsmedel som ska säljas kalla ska kylas ned omedelbart efter värmebehandlingen, säger Karin Svensson.
Varmhållningen var mycket dålig i vissa butiker. På ett ställe höll värmeskåpet + 30 grader. Reglerna säger att kycklingen ska hålla minst +60 grader.
— Varmhållningstiderna var i en del fall också mycket långa. Kycklingen bör inte varmhållas mer än två timmar. Den tiden var det mycket få som höll.
Utöver granskningen provtogs också kyckling i samtliga butiker.

"Hade tur"
Analysresultaten visade att alla prover var tjänliga.
- Detta säger ingenting mer än att man nog kan säga att butikerna hade tur den här gången, säger Karin Svensson.
Hon menar att man som kund ska fråga efter termometer i värmeskåpet för att se om värmen där är tillräcklig.
— Mitt råd är att man inte ska köpa grillad kyckling eller kycklingdelar som varmhållits längre än två timmar. Det ska också vara minst 60 grader i skåpet där kycklingen finns, säger Karin Svensson.

Följande butiker ingick i miljökontorets undersökning:
Coop Forum, Gränby
Hemköp, Stora Torget
Ica City, S:t Pergallerian
Ica Norbyhallen, Norby
Ica Väst, Flogsta
Ica Kvantum, Gränby
Ica Magneten, Gottsunda
Konsum, Västertorg
Spar, Västertorg
Torgkassen, Vaksala torg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om