När det kom fram att tre barn i Sävja hållits isolerade från samhället under flera månader var kritiken mot Uppsala kommun hård. Alla frågade sig hur en sådan tragisk historia hade kunnat få hända. Skolinspektionen konstaterade att problemet låg i kommunens rutiner och krävde en förändring, men valde att inte utreda ärendet närmare. Sedan dess har fler anmälningar om brister i skolpliktsbevakningen kommit in till Skolinspektionen, som nu kommer att granska flera av landets kommuner - däribland Uppsalas.
– Det här är ett område som vi har förstått måste ses över. Dels har vi fått indikationer till oss men framför allt har det framkommit att det här är ett problem i en rapport från Skolverket, säger Jonas Nygren, projektledare vid Skolinspektionen.
I rapporten som publicerades i mars i år framgår det att 1 650 elever i Sverige var frånvarande från grundskolan utan giltiga skäl i minst en månad, i slutet av läsåret 2008/2009. Av dessa hade nästan 600 varit borta hela vårterminen. Och drygt 150 elever hade varit frånvarande under hela läsåret eller längre. Enligt Jonas Nygren är orsakerna många.
– Alla omflyttningar till friskolor påverkar. Elever kan ju ha anmält sig till en friskola men om skolorna är dåliga på att rapportera hög frånvaro till kommunen är det lätt att barnen slinker igenom systemet. Sedan är det många som åker på längre utlandsvistelser, säger han.
I Sävjafallet trodde Uppsala kommun att familjen i fråga befann sig utomlands innan polis kallades till lägenheten på grund av bråk och sanningen kom fram. Enligt Skolverkets rapport är just svåra livssituationer en vanlig orsak till frånvaro och verket konstaterar att barn som inte går i skolan oftast mår väldigt dåligt och får inte det stöd de behöver.
– Det handlar inte bara om att föra register över invånarna utan det måste finnas flera kanaler med lösningar. Kommunerna och deras skolor behöver samarbeta mer med socialtjänsten, ungdomspsykvården och polis, säger Jonas Nygren
Att hjälpa elever som redan hamnat i en svår situation är dock inte nog. Jonas Nygren säger att det förebyggande arbetet är minst lika viktigt.
– Vi måste ha ett system som minskar riskerna genom att man tidigt upptäcker frånvaro och även ströfrånvaro. Lärare och mentorer har ett jättestort ansvar där att signalera till kommunen när de ser att någonting är fel.
I augusti inleds tillsynen. 30 kommuner och totalt 50 fristående och kommunala skolor landet runt kommer då att granskas. Vid årsskiftet beräknas projektet vara klart.
– Det här handlar om barnens framtid. Utbildning blir bara viktigare och viktigare i livet. Det är vår uppgift att se till att de tomma skolorna fylls, säger han.