Brister i information om aborter

Kvaliteten på webbsidor riktade till patienter om sena medicinska aborter är överlag låg. Inte sällan uppfattas tonen i dem som nedlåtande.

Tommy Carlsson

Tommy Carlsson

Foto:

Uppsala2017-02-09 07:00

Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet i en studie där kvaliteten på webbsidorna bedömdes av fyra personer som själva hade erfarenheter av medicinska aborter.

– Visserligen är det ett fåtal bedömare av webbsidor som använts i studien, men resultaten talar ändå för att det finns ett stort behov av förbättrad information på nätet till denna patientgrupp. Även de flesta webbsidor från hälso-och sjukvården har många brister, säger sjuksköterskan Tommy Carlsson, doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Det är känt att patienter som ska genomgå en medicinsk abort efter den 12:e graviditetsveckan ofta känner sig otillräckligt informerade och därför söker kompletterande information på nätet.

– Däremot har det varit oklart hur patienterna söker fram sådan information på nätet och bedömer kvaliteten på webbsidorna som de hittar, säger Tommy Carlsson.

Sökord som föreslagits av de fyra personerna som anlitats som bedömare gav ett stort antal träffar, men ofta till webbsidor som handlade om annat än aborter.

I slutänden hittades dock 42 svenskspråkiga webbsidor med information riktad till patienter om sena medicinska aborter. 18 av webbsidorna hade kopplingar till hälso- och sjukvården, 24 till privata organisationer.

På de speciella poängskalor som användes för att bedöma kvaliteten och tillförlitligheten i informationen fick de flesta webbsidorna inte ens hälften av maximalt möjliga poäng.

– Generellt bedömdes dock webbsidor med kopplingar till vården ha något högre kvalitet och vara mer tillförlitliga än webbsidor från privata organisationer, säger Tommy Carlsson.

Hela tre fjärdedelar av webbsidorna ansågs av åtminstone en bedömare ge otillräcklig information och drygt en tredjedel ansågs ha olämpligt utformad grafik som gjorde att den information som ändå fanns var svår att hitta.

– Notabelt är också att nio webbsidor bedömdes ha en respektlös och nedvärderande ton och att fyra av dessa hade kopplingar till hälso- och sjukvården, säger Tommy Carlsson.

Bara en av de 42 webbsidorna rekommenderades av alla fyra bedömarna. Omvänt ansågs över hälften av webbsidorna vara direkt olämpliga av åtminstone en bedömare.

– Fortsatt forskning behövs för att utveckla webbsidor som är bättre anpassade efter de behov som finns hos patienterna. Våra resultat understryker vikten av att involvera patienterna själva i detta arbete, säger Tommy Carlsson.

Fotnot: Hela studien, som har publicerats i tidskriften Journal of Medical Internet Research, kan läsas här.

Flesta aborter tidiga

De alla flesta aborter utförs tidigt i graviditeten.

Av de cirka 38 000 aborter som gjordes i Sverige 2015 genomfördes sju procent, dvs cirka 3 600 aborter, efter den elfte graviditetsveckan.

De flesta aborter, oavsett graviditetslängd, är numera medicinska aborter.

Medicinska aborter genomförs i två steg. Först tas ett läkemedel som påbörjar aborten och vid ett återbesök på sjukhuset några dagar senare tas ett läkemedel som sätter igång sammandragningar av livmodern så att fostret och moderkakan stöts ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!