Brister i infarktbehandling
Tablettbehandling med blodförtunnande medicin ökar överlevnadschanserna för patienter med hjärtinfarkt och förmaksflimmer i hjärtat. Ändå får bara en mindre del av dem blodförtunnande behandling.
- Våra resultat understryker betydelsen av att patienter med förmaksflimmer efter en akut hjärtinfarkt behandlas med blodförtunnande läkemedel, säger professor Lars Wallentin vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR.
Studien bygger på uppgifter från det nationella registret för hjärtintensivvård, Riks-HIA, om mer än 11 000 patienter som någon gång under åren 1995 till 2001 vårdats för akut hjärtinfarkt och som också hade förmaksflimmer i hjärtat.
Förmaksflimmer är sällan akut farligt, men ökar kraftigt risken för att det ska uppstå blodproppar som kan fastna i till exempel hjärtats kranskärl eller i hjärnan.
21 procent fick medicinen
För att sänka blodproppsrisken rekommenderas därför patienter med förmaksflimmer och kranskärlssjukdom daglig behandling med blodförtunnande Warantabletter.
- Trots detta fick den stora majoriteten av patienterna med hjärtinfarkt och förmaksflimmer inte blodförtunnande medicin. Bara 21 procent av dem förskrevs Waran efter infarkten, säger Lars Wallentin.
Mer än var fjärde patient som inte fick Waran utskrivet dog under året efter infarkten. I gruppen som medicinerade med Waran dog var femte under lika lång tid.
- Den påtagligt lägre dödligheten bland patienterna som medicinerade med Waran kan inte förklaras av att de redan i utgångsläget skulle haft en mer gynnsam prognos, säger Lars Wallentin.
Skyddseffekten av blodförtunnande behandling med Waran efter akut hjärtinfarkt och förmaksflimmer gällde såväl för kvinnor som för män och sågs i alla åldersgrupper.
Uppfattas som krånglig
Studien kan inte ge svar på frågan om varför majoriteten av patienter med hjärtinfarkt och förmaksflimmer inte har blodförtunnande behandling med Waran.
Lars Wallentin tror att en förklaring kan vara att många läkare uppfattar behandlingen som krånglig. Patienterna måste till exempel regelbundet lämna blodprover för att kontrollera att blodförtunningen är tillräcklig för att motverka blodpropp men inte så stor att de riskerar att drabbas av svåra blödningar.
- Sådana problem ska dock inte överdrivas och rätt skött är behandlingen med Waran mycket säker. Dessutom finns goda chanser att det, med utvecklingen av så kallade trombinhämmare, inom en nära framtid kommer att finnas läkemedel som är lika effektiva, men mer lättdoserade än Waran, säger Lars Wallentin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!