Bristande virusskydd på skoldatorer

Det finns brister i Uppsalagymnasiernas skydd mot datavirus, visar en undersökning man gjort på skolförvaltningen.

Uppsala2002-02-20 00:01
Alla nätverksanslutna datorer bör ha virusskydd, för att minimera riskerna för driftstopp, intrång och förlust av information. Det är särskilt viktigt, eftersom skolornas datorer är uppkopplade till kommunens gemensamma kommunikationsnät.
— Ett virus kan spridas inom hela vår organisation, säger Michael Frenéus IT-strateg på skolförvaltningen.
En gymnasieskola redovisar i skolförvaltningen undersökning 100 antivirusprogram, men nära 450 datorer.
Däremot är licenshanteringen på skolorna generellt sett god. Licenser är avgifter man betalar till företag för att få använda deras dataprogram.
En del skolor redovisar fler datorer än program. Det behöver dock inte, enligt Michael Frenéus, tyda på brister. Sannolikt har det naturliga förklaringar. Kanske används till exempel inte programmen i alla datorer.
— Men det är viktigt att man följer de lagar som gäller. Bryter man mot licensreglerna som programföretagen ställt upp kan man bli skadeståndsskyldig, säger Michael Frenéus.

"En djungel"
Det är varje enskild skolas ansvar att se till att reglerna följs.
Det finns särskilda organisationer som gör inspektioner, för att kontrollera att avtalen följs. Förra året gjordes en sådan granskning av Uppsala kommun. Inga brister framkom vid den kontrollen.
Han har viss förståelse för att skolorna har svårt att hålla reda på licenserna.
— Det är en djungel, särskilt på skolorna, där man har hög omsättning både på elever, datorer och programvaror.
Licensavtalen är en relativt dyr historia för gymnasierna. För Linnéskolan i Uppsala, med drygt 700 elever, kostade licensavtalen omkring 266 000 kronor förra året. Det var dock ett extra dyrt år, eftersom man uppgraderade en rad program. Ett normalt år ligger kostnaden på runt 50 000-60 000, berättar Linnéskolans administrativ chef Soile Härmäläinen.
Skolförvaltningen ska nu göra en uppföljning, både vad gäller licenser och virusskydd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om