Bristande miljöhänsyn vid skogsavverkningar

Precis som i resten av landet sker många skogsavverkningar i länet utan att tillräcklig hänsyn tas till viktiga natur- och kulturmiljövärden. Skillnaden mellan privata och andra skogsägare är dock mindre än i riket som helhet.

Uppsala2006-07-27 00:00
Enligt en rapport från skogsstyrelsen som UNT tidigare skrivit om lever var fjärde skogsavverkning i landet inte upp till lagens krav på miljöhänsyn. Bland privata skogsägare gäller det hela 32 procent av avverkningarna, bland skogsbolag och övriga skogsägare 18 procent.
De inventeringar som rapporten bygger på kan inte användas för att utläsa hur situationen ser ut i Upplands skogar, eftersom inventeringarna är för få till antalet. Men de regelbundna stickprovsinventeringar som Skogsstyrelsens distriktskontor i Uppsala gör visar att problemet är utbrett även här.
- Med lotten väljer vi ut ett antal avverkade områden som vi inventerar. Inventeringarna visar att 10 procent av den avverkade arealen i länet underkänt på grund av bristande miljöhänsyn.. Av den privatägda skogen får 13 procent av arealen underkänt, säger Göran Hagerfors, distriktschef för Uppsala skogsvårdsdistrikt.

Det ser alltså något bättre ut i länet än i landet som helhet. Göran Hagerfors betonar dock att man måste vara försiktig med att jämföra statistik som bygger på avverkad area med sådan som utgår från antalet avverkningar., eftersom privata skogsägare ofta avverkar mindre arealer.
- Eftersom de nationella sektorsmålen för skogen mål är kopplat arean är det är den som bör analyseras.
Statistiken förefaller ändå visa att skillnaden mellan hur privata och övriga skogsägare klarar miljöhänsynen är mindre än i landet i stort.
- En förklaring kan vara att fler privata markägare låter avverkningen ske i de större virkesköparnas regi. De stora bolagen har ofta en högre målsättning för naturhänsynen än privata.
Inventeringarna visar att det händer att hela biotoper avverkas. Men det man oftast missar är att värna lokala livsmiljöer för enskilda växt- och djurarter.
- Vi skulle vilja att man innan man avverkar blir bättre på att ta reda på vilka värden den egna skogen innehåller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om