I dag, onsdag, uppmärksammar världshälsoorganisationen WHO Världsdagen för psykisk hälsa. Riksföreningen Balans, med lokalförening i Uppsala, uppmärksammar att det fortfarande finns bristande kunskaper hos allmänheten om bipolär sjukdom, eller manodepressiv sjukdom som den tidigare kallades.
Invånare i Uppsala län är inget undantag, enligt föreningen som presenterar en undersökning bland 342 länsbor: Varannan svarande vet inte om de skulle anställa en person med bipolär sjukdom. Var tredje skulle inte låta en person med sjukdomen passa deras barn.
Intervjuerna ingår i en större nationell undersökning där man konstaterar att det allmänt finns många felaktiga föreställningar om sjukdomen. Generellt brukar den beskrivas som att personen i kortare eller längre perioder är upprymd för att sedan i kortare eller längre perioder bli nedstämd och deprimerad.
För Anna-Maria Lundberg, ordförande i föreningen Balans, är det ingen nyhet att många bär på bristande kunskaper även inom den somatiska sjukvården.
– Det händer att de som söker för fysiska problem skickas till psykakuten bara för att vården hittat något om psykisk ohälsa i patientens journal. De blir inte tagna på allvar.
Enligt undersökningen som företaget Novus genomfört finns det en mängd felaktiga föreställningar bland allmänheten om hur bipolära personer är och agerar.
Anna-Maria Lundberg växte upp med en mor som hade en manodepressiv sjukdom. Det är en orsak till att hon själv blev engagerad i lokalföreningen som i dagsläget har 100 medlemmar.
Hon tycker att undersökningen visar behovet av att sprida mer kunskaper om sjukdomen. Den som lider av manodepressiva besvär ska inte behöva känna sig konstig eller annorlunda när man uppsöker vården, resonerar hon.
– Det går att leva ett bra liv, men det underlättar oerhört om andra förstår en.
Vårdpersonalen behöver ha ett lugnt och mjukt sätt, precis som när man pratar med andra patienter. Kanske behöver personen lite mer lugn och ro, men det räcker ofta med att ge ett gott bemötande.
Hon tror generellt att människor med egen erfarenhet av bipolär sjukdom bland släkt och vänner har lättare att möta främmande människor med dessa besvär.
– Det finns många inom psykiatrin som är jätteduktiga, men det saknas resurser. Bipolära sjukdomar ingår i allmänpsykiatrin och det är ett jättestort område med väldigt många patienter.
Undersökningen innehåller 1 061 intervjuer med svenskar i åldern 18-79 år. Ytterligare intervjuer har gjorts i olika län, däribland i Uppsala län där 342 personer deltog.