Bristande gatubelysning i Uppsala

Kritiken är fortsatt hård mot den bristande belysningen i Uppsala. Lamporna tänds först när det nästan är helt mörkt.— Det finns mycket kvar att göra i Uppsala för att folk ska känna sig trygga och för att förhindra brott. Belysningen är otillräcklig och borde bytas ut och förtätas, säger Christer Nordström på polisen.

Klockan 22.15 när bilden är tagen börjar det redan mörkna. Trots det är inte gatlyktorna tända.

Klockan 22.15 när bilden är tagen börjar det redan mörkna. Trots det är inte gatlyktorna tända.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-07-15 00:00
Gatlyktorna tänds automatiskt vid ett visst luxvärde, mörkerförhållande i hela Uppsala, i dag ungefär 22.50. Då är det nästan helt mörkt ute. Kajsa Borgnäs, Socialdemokratiska studenter i Uppsala menar att parkerna i Uppsala är dåligt upplysta. Hon säger att det i vissa parker som Slottsparken, Engelska parken, Ekonomikum och Universitetsparken är väldigt mörkt och att tjejer inte vill gå där ensamma. Hon anser att det är fel att tjejer ska begränsas av dålig belysning.
— Om en enda tjej blir tvungen att ändra sina planer för att det är för mörkt att ta sig hem själv på kvällen då har kommunen misslyckats med sitt uppdrag, säger Kajsa Borgnäs.
— Vi har jobbat med den här frågan länge både inom kårfullmäktige och mot kommunen men till slut blir man trött eftersom det inte händer något. Och till hösten kommer det nya unga studenter, säger Kajsa Borgnäs.

Ekonomisk fråga
Vidar Hult är projektledare på Gatu- och trafikkontoret som är ansvariga för att se till att förbättringarna görs. Han tror inte att det blir aktuellt att göra förändringar i när lamporna ska tändas på kvällen och släckas på morgonen. Han tycker själv att det är viktigare att kommunen får upp tillräckligt med lampor där det saknas innan man börjar ändra på vid vilka ljusförhållanden gatlyktorna ska slås på.
— Det är en ekonomisk fråga. Om lamporna skulle tändas tidigare och släckas senare så skulle det kosta ytterligare 375 000 kronor för en halvtimme och 750 000 kronor för en timme per dag, säger han.
Jan-Erik Thun, ordförande i kommunfullmäktige säger att man satsar på belysning och att ett underlag för fullmäktigebeslut ligger ute på förslag. Uppsala kommun har redan ökat belysningen i vissa områden, de har bytt armaturer med förbättrade reflektorer och de byter lamporna med tätare mellanrum än tidigare. Två gånger om året genomförs vandringar för att kontrollera om ytterligare något kan göras för att förbättra belysningen av gator, torg, cykelvägar och parker.
Christer Nordström på polisen har tidigare jobbat med belysning och trygghet i Uppsala.
— Beroende på väder och vid vissa tidpunkter som veckoslut eller till exempel skolavslutningen så inträffar det saker i parkerna, säger han.
Han menar att en god belysning skulle verka brottsförebyggande genom att mer folk rör sig ute i parkerna. Dessutom tror han att en god belysning skulle motverka andra småhyss som också försiggår i skydd av mörkret.
— Det handlar naturligtvis om ekonomi men man kan inte hålla nere elförbrukningen på bekostnad av att folk ska råka illa ut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om