Bristande brandskydd en vanlig företeelse
Räddningstjänsten i Uppsala län påpekade brister i brandskyddet vid 75 procent av sina brandsyner förra året. I fem fall var brandskyddet så dåligt att det ledde till ett förbud eller föreläggande.
I Uppsala kommun arbetar ett tiotal personer på räddningstjänsten med förebyggande brandskydd. I hela länet arbetar ungefär 20 personer. Totalt utförde dessa 723 brandsyner i länet under 2003. I 540 fall, eller 75 procent, påpekades brister i brandskyddet. Det rör om allt ifrån utrymningssäkerhet till brandlarm och släckningsutrustning.
— Huvudsakligen gäller det utrymningsvägar som är blockerade eller låsta. Det är extra viktigt där mycket folk samlas, till exempel i restauranger, stora varuhus och gallerior, säger Lennart Börs, som även är sammankallande för det förbyggande arbetet med brandskydd i länet.
Få utan anmärkning
- Men jag är inte så värst överraskad av antalet brister. Det är ytterst få objekt vi går igenom utan anmärkning, säger Lennart Börs.
Statistiken kommer från en ny rapport från Räddningsverket. Av den framgår att Jönköpings län toppar listan över beslut om förelägganden eller förbud, med 167 beslut förra året. I Uppsala län var antalet bara fem, varav fyra i Enköpings kommun och en i Uppsala kommun.
Vid årsskiftet trädde den nya lagen om skydd mot olyckor i kraft. Den ersatte den gamla räddningstjänstlagen och innebär att den enskildes ansvar för brandskydd tydliggörs. Till exempel ställs krav på verksamheter att de måste bedriva systematiskt brandskyddsarbete och fastighetsägare måste numera lämna in en skriftlig redogörelse över sitt brandskydd.
Kontroll att det fungerar
Systematiskt brandskyddsarbete innebär att man ska ha kontroll på att brandskyddet fungerar. Det ska vara klara utrymningsvägar, personal ska vara utbildad i brandskydd och man ska göra regelbunden kontroll av att det inte finns brandrisker som exempelvis elproblem.
UNT: Blir det bättre eller sämre med den nya lagen?
— Vi hoppas på ett bättre brandskydd där var och en tar sitt ansvar ordentligt, det är meningen med den nya lagen. Det har naturligtvis funnits ansvar för den enskilde tidigare också men nu blir det tydligare, säger Lennart Börs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!