Brist på uppländska jordgubbar
Kampen står mellan Sverige och Polen, denna gråmulna torsdag på gågatan där en och annan sneglar upp mot himlen: hinner molnen dra bort inför morgondagens midsomammarfirande?
Roine Lundin, som skulle äta en liter till lunch, bestämde sig snabbt. - De svenska var för dyra, så jag ger de polska en chans.
Foto: Pelle Johansson
Priserna blir därefter. 45 kronor får man i centrala Uppsala vackert betala för en liter svenska, öländska, jordgubbar denna torsdag dagen innan midsommar. För en liter polska räcker det att sträcka fram 30 kronor.
En ekonomisk verklighet som ställer patriotismen på sin spets. Svenska ... eller polska? I den allt längre kön till jordgubbsståndet på Celsiustorget utanför S:t Pergallerian inspekterar kunderna de två alternativen med granskande blickar. Roine Lundin är iklädd en lysande Sverigetröja och har till skillnad motför många andra inga problem att bestämma sig. "En liter polska gubbar, tack!" ber han de stressade försäljarna.
- Äh, man får inte vara för patriotisk, förklarar han.
- Jag tycker att de svenska var för dyra, och ger de polska en chans. Förra veckan åt jag belgiska, de var jättegoda - bättre än svenska! Och hur ska man egentligen veta att det är svenska jordgubbar i förpackningarna?
Ja, hur ska man veta det? Roine Lundin är inte ensam om sin misstro, efter de återkommande ryktena om att utländska jordgubbar hälls över i svenskflaggade förpackningar. Försäljarna här på gågatan får med jämna mellanrum visa misstänksamma kunder de svenskmärkta papperskartongerna som förpackningarna levereras i.
Men så här dagen innan den ursvenska midsommaraftonen är det ändå många som tycker att svenska bär är värda de extra kronorna.
- Vi säljer mer svenska i dag, trots priset. De flesta tycker att de är godare, säger försäljaren Weronica Örth som med snabba rörelser fyller på jordgubbar i takt med försäljningen.
Denna efterfrågan har, i traditionell marknadsekonomisk anda, gjort att priset gått upp. På onsdagen kostade en liter nämligen bara 40 kronor. Hetty Larsson och Hans Hagberg står med sina två nyinköpta kartonger svenska jordgubbar och tittar upp mot solen som plötsligt glimtar till.
- Det är ju bara midsommar en gång om året så nog är jag beredd att betala lite mer för de svenska. Om ett par veckor kostar väl en liter 20 kronor, men det är ju nu man vill äta dem, säger Hans Hagberg.
I jordgubbsståndet ett par hundra meter längre ner på gågatan råder samma prissättning och samma hektiska aktivitet. Det märks att midsommar närmar sig. I vanliga fall räcker det med en försäljare, i dag är de fyra som hjälps åt. En av kunderna, Viveka Södergren, representerar dagens uppsaliensiska jordgubbskonsumenter ganska bra. Efter en stunds funderande bestämmer hon sig för en liter polska och en liter svenska jordgubbar:
- Jag ska göra en jordgubbstårta till midsommar, och tänkte att det duger med polska bär till den mosade fyllningen. Och så pryder jag tårtan med de svenska bären.
Sverige - Polen oavgjort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!