Brist på studievägledare i grundskolan

Det råder brist på studievägledare på grundskolorna i Uppsala. Eleverna får inte den hjälp de behöver i övergången till gymnasiet och nästa år kommer behovet att öka drastiskt, hävdar Lärarnas riksförbund.

Uppsala2006-05-28 00:00
Antalet yrkes- och studievägledare per elev är hälften så stort i Uppsala kommun som i riket i snitt: cirka 0,11 tjänster på 100 elever, medan riksgenomsnittet är 0,20 tjänster per 100 elever. Det får som följd att varje vägledare ansvarar för mellan tre och fyra skolor.
Studievägledarna har bland annat som uppgift att hjälpa eleverna i nian att välja rätt utbildning på gymnasiet, och också förbereda eleverna för vad som förväntas av dem under gymnasiestudierna. Skolverket pekade i en rapport förra året ut bristande information i elevövergången från grundskola till gymnasium som ett växande problem.
— Det är viktigt att eleverna får bra information när de lämnar grundskolan och går över till gymnasiet. Särskilt med tanke på hur många som hoppar av gymnasiet i Uppsala, säger Hans Eric Lindahl, kommunombud i Lärarnas riksförbund.

Får inte slutbetyg
Var fjärde person som påbörjar gymnasiestudier i Uppsala har inte fått slutbetyg inom fem år, visar Skolverkets senaste statistik. Visserligen har det skett viss förbättring de senaste åren, men nu befarar Lärarnas riksförbund att andelen som inte klarar av gymnasieskolan kan komma att öka igen om inte fler yrkes- och studievägledare anställs, mot bakgrund av den stora reform som väntar gymnasieskolan nästa år.
— Hösten 2007 startar en reformerad gymnasieskola. Föräldrar och elever i årskurs nio kommer därför under kommande läsår att behöva annan information och vägledning än vad äldre syskon tidigare har fått inför gymnasievalet, säger Hans Eric Lindahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!