Brist på sjuksköterskor oroar

Brist på sjuksköterskor i äldrevården i Uppsala kommun skapar oro bland vårdpersonal. Undersköterskor står ibland utan hjälp och efterlyser mer handledning.

Grethe Stenseth, sjuksköterska vid Myrbergska gården i Uppsala, tycker att arbetsbördan ökat. Men hon trivs med sitt jobb.

Grethe Stenseth, sjuksköterska vid Myrbergska gården i Uppsala, tycker att arbetsbördan ökat. Men hon trivs med sitt jobb.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-08 22:01
Sjuksköterskornas fackförbund, Vårdförbundet, varnar på nationell nivå för en framtida brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Bristen märks redan i dag i Uppsala kommun.
- Det är en brist rakt av inom äldreomsorgen. Även om det kommer ut nya sjuksköterskor från utbildningar så räcker inte det, säger Anne Honkamäki, vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.
Någon skillnad mellan kommunal och privat vård har hon inte märkt av. Bristen är kännbar för alla och har blivit tydlig på senare tid sedan tjänster som utannonserats har haft för få sökande eller personer med för lite yrkeserfarenhet.

Anne Honkamäki säger att det är svårt för en nyutbildad sjuksköterska att ta ett jobb inom äldrevården. Det har till och med hänt att nyutbildade som sökt tjänsten har tackat nej när de insett vilket ansvar jobbet innebär.
- Att vara sjuksköterska i äldrevården är i mycket ett ensamarbete där man måste ta snabba, medicinska beslut. Det kräver att man har rutin och arbetsvana, säger Anne Honkamäki.
Sköterskebristen väcker oro även bland Kommunals undersköterskor och vårdbiträden som jobbar i äldrevården.
- Bristen påverkar oss i allra högsta grad. Undersköterskor gör i dag en del insatser som sjuksköterskor egentligen ska göra, säger Sara Friman som är undersköterska i Uppsala kommun och arbetar fackligt åt Kommunal.

Sjuksköterskor har möjlighet att överlåta en del av sina arbetsuppgifter till undersköterskor, men det måste ändå finnas sjuksköterskor i tjänst.
- Undersköterskorna känner sig väldigt ensamma och har en stor avsaknad av handledning från sjuksköterskor, säger Sara Friman.
Grethe Stenseth är patientansvarig sjuksköterska på Myrbergska gården i Rickomberga. Hon känner igen problemet med sjuksköterskebrist.
- Problemet är att kommunen har dragit ner på antalet sjukskötersketjänster så att varje sjuksköterska fått ett större ansvarsområde. Ju större arbetsområde, desto större press får man. Jag tror inte att det tilltalar alla sjuksköterskor.

Själv trivs hon i äldrevården, trots att den ökade arbetsbördan innebär att man måste klara av mer på kortare tid.
- Man får så mycket tillbaka av att jobba med äldre.
Enligt Anne Honkamäki vid Vårdförbundet finns det inte särskilt många sjuksköterskor som är specialistutbildade äldressjuksköterskor. Men många i kommunen har gått vidareutbildningar inom till exempel demenssjukdomar eller neurologiska sjukdomar, vilket gett dem särskild kompetens.
Bristen har uppmärksammats av arbetsgivaren, kommunen, och fackförbunden som under våren kommer att föra diskussioner om hur bristen ska åtgärdas.

Vårdförbundet har på nationell nivå uppmärksammat bristen och efterlyser bland annat fler utbildningsplatser för olika specialistutbildningar.
- Statusen är lägre för de sjuksköterskor som jobbar med äldre. Jag tror att det är viktigt att vi som fackförbund arbetar med statusen, säger Anne Honkamäki.
FAKTA:

Undersköterskor och annan vårdpersonal inom äldrevården ägnar sig åt allmän omvårdnad medan sjuksköterskor ägnar sig åt specifik omvårdnad. Med allmän omvårdnad avses den vård som sker oberoende av sjukdom och medicinsk behandling, medan specifik omvårdnad kräver speciell kompetens med kunskaper om den aktuella sjukdomen och dess behandling.
Källa: Uppsala kommun, Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!