Brist på riktlinjer orsakar kökskaos

Okunskap om den nya livsmedelslagstiftningen har satt i gång omfattande ryktesspridning om att kommunerna tvingas bygga nya kök till mångmiljonbelopp.

Uppsala2006-09-23 00:00
Sveriges kommuner och landsting har ännu inte satt i gång arbetet med att ta fram riktlinjer för vad som krävs för att kök ska godkännas.
Rykten om bullförbud hos kyrkliga syföreningar och stängning av dagiskök har avlöst varandra under den senaste tiden. I Uppsala gick Eva Edwardsson, ledamot (fp) i barn- och ungdomsnämnden i början av veckan ut och hävdade att miljökontorets krav innebär att kommunen måste investera 3 miljarder kronor i köken.

Siffran bygger på en beräkning som Eva Edwardsson själv har gjort utifrån vad sex skolor och förskolor kostar att bygga om.
Fastighetskontoret säger sig inte känna igen siffrorna och menar att man ännu inte hunnit utreda vilka behov av om- och nybyggnad som finns. Monica Rönn, kostchef säger dock att det finns en hel del brister i vissa kök och att detta bland annat beror på ett eftersatt underhåll.
Men Anna Axelsson, chef för kommunens livsmedelstillsyn tillbakavisar påståenden om att man i Uppsala skulle vara extra nitisk.
— De krav vi ställer står i relation till vad man håller på med. Påståenden om att vi inte tillåter att man passerar toaletter med mat stämmer inte. Det beror helt och hållet på omständigheterna. Kan man skydda maten i först en kastrull med lock och sedan ett annat emballage är det oftast inget problem, säger Anna Axelsson
Inte heller uppgifter om man i små kök inte får diska eller hantera rotfrukter stämmer. Går de olika momenten att separera i tid får man diska och laga mat i samma utrymme.

Fortfarande har Sveriges Kommuner och Landsting inte inlett arbetet med att ta fram riktlinjer som ska hjälpa kommunerna att tolka vad som krävs av lokaler, mathantering och egenkontroll.
Varför har ni inte för länge sedan dragit i gång det arbetet?
— Vi har lite resurser och de vi haft har vi i stället satsat på utbildning av miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef. Arbetet med riktlinjer ska snart sätta i gång.
Till skillnad från tidigare har numera miljökontoren en striktare myndighetsroll och ska inte längre vara ett rådgivande organ åt andra kommunala förvaltningar då det gäller hur kök ska utformas.
Men Peter Brådenmark, chef för Livsmedelsverkets tillsynsavdelning säger att den här rollfördelning kanske tolkas väl tufft ibland.
— En del myndigheter är på väg att gå för långt. Det måste finnas en kommunikation mellan livsmedelsinspektörerna och andra parter. Jag är också väldigt trött på debatten att så mycket är förbjudet. Lagen är flexibel. Men för att kunna utnyttja olika lösningar, för att servera säker mat, krävs ju att ansvariga har kunskaper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om