En anhörig som UNT varit i kontakt med var så upprörd över hur hemvården för en dement man i Fålhagen fungerat att mannen nu får sin hemvård via ett privat företag. Inte bara hade mannen länge saknat en kontaktperson, han hade också haft ett stort antal olika personer som kommit till honom från hemvården. Det som fick den anhöriga att till sist söka privat hemvård, var att mannens kylskåp inte rensats från matrester som i stället stått och möglat.
– Han är dement och det finns risk för att han inte förstår att maten är förstörd, äter den och blir sjuk, säger den anhöriga.
Carina Juhlin är chef för hemvårdsenheten inom Vård & omsorg. Hennes kommentar till mögliga matrester är att naturligtvis bör personal ha sådan koll att det inte uppstår hälsorisker för vårdtagarna:
– Men såväl den boende som personalen kan uppleva det som intregritetskränkande att öppna kylskåp och kanske andra skåp. Det vi har att rätta oss efter är biståndsbeslutet som fattats av en biståndshandläggare tillsammans med vårdtagaren och ibland anhöriga. I beslutet ingår en genomförandeplan där det står till exempel om mat ska levereras varje dag, eller att kylskåp städas en gång i veckan.
Vad som hänt så att kylskåpet hos den demente mannen inte rensades från mögliga grönsaker kan Carina Juhlin inte säga:
– Om kylskåpsstädning inte ingår i beslutet ska det heller inte göras. Men biståndsbeslut kan behöva ändras, och i väntan på en ändring får man använda sunt förnuft.
För ordinarie personal kan det vara lättare att ta till ”sunt förnuft” än för vikarier och ovan personal. Enligt Carina Juhlin får ny personal inom hemvården oavsett om de är vårdbiträden eller undersköterskor, vikarier eller fast anställda, en utbildningsdag där lagstiftning gås igenom, men också hur man ska agera om en vårdtagare inte öppnar dörren till exempel. De går också dubbelt med någon ur ordinarie personal tre-fyra dagar.
Under sommarmånaderna, den period då det kan vara svårt att få utbildade vikarier, kom åtta klagomål som gällde utebliven eller sen insats in till äldreförvaltningen dit alla synpunkter oavsett utförare lämnas. De gällde städning, nattillsyn, hygienhjälp och planeringsbesök. Under samma period fick 2 490 personer hjälp från hemvården i större eller mindre omfattning.
Den kommunala hemvården, eller hemtjänsten som många säger, är uppdelad i 12 hemvårdsområden där varje område kan bestå av flera personalgrupper. Sammanlagt har hemvården nästan 970 anställda, men också 40 vakanser som bemannas med timvikarier:
– Det är framför allt undersköterskor vi och hemtjänsten över huvud taget saknar, och det är den utbildning vi vill att våra anställda ska ha. Störst har bristen varit inom Gottsundas, Fålhagens och Svartbäckens hemvårdsområden, men den senaste tiden har personalläget blivit betydligt bättre i Fålhagen, säger Carina Juhlin.
Det råder brist på undersköterskor i hela landet och Arbetsförmedlingens yrkesprognos är att det finns mycket goda möjligheter till arbete inte bara inom det närmaste året, utan även på såväl fem som tio års sikt.
– Men tyvärr är omvårdnadsprogrammet inte så attraktivt för ungdomar, och när de fått slutbetyg från ett program kan de inte gå tillbaka till gymnasiet som det tidigare fanns möjlighet att göra, säger Carina Juhlin.