Brist på kök ger sämre skolmat

Bristen på tillagningskök i Uppsala kommun gör att eleverna på vissa skolor erbjuds sämre skolmat. Ansvarigt kommunalråd hävdar att kommunen har tillräckligt med tillagnings­resurser vilket motsägs av kommunens kostexperter som också efterlyser en kostpolicy för att säkerställa kvaliteten på skolmaten.

Uppsala2006-01-26 00:00
UNT skrev i onsdagstidningen att Gränbyskolans elever inte tycker att de får äta tillräckligt med mat och att de av och till har fått vänta på extraleveranser av mat då den tagit slut.
Enligt ansvariga på skolan och även kommunens kostservice beror problemen till mycket stor del på det faktum att Gränbyskolan endast har ett mycket litet mottagningskök som dagligen ska hantera 900 portioner.
— Ska man hantera och servera mat till så många människor behövs det ett tillagningskök för att kunna erbjuda riktigt bra mat. Från kostservice har vi påpekat detta länge, säger Annicka Sandgren, kostkonsulent, dietist i Uppsala kommun.

Inga alternativ
Skolan endast har möjlighet att servera en rätt och inte kan erbjuda måltidsalternativ, förutom i viss mån en vegetarisk rätt.
Men Stavros Giangozoglu (s) kommunalråd och ansvarig för skolfrågor är av en annan uppfattning. Han har besökt Gränbyskolan många gånger, dock aldrig det lilla köket.
— Det finns tillräckligt med tilllagningskök inom skolan i Uppsala. Jag har inte hört något från produktionsnämnden för vård och bildning att det inte finns tillräckligt med resurser på Gränbyskolan. Kostchefen där ska se till att eleverna har två rätter. Det fungerar ju på alla andra skolor, och jag förväntar mig att ska fungera också på Gränbyskolan. Alla skolor kan inte ha tillagningskök. Men det är solklart att man ska servera flera rätter, också på Gränbyskolan. Självklart ska de också få tillräckligt med mat. Det finns tillräckligt med resurser för att klara detta. Annicka Sandgren:
— Det är en omöjlighet att kunna servera två rätter plus en vegetarisk rätt på Gränbyskolan. Det finns inte kapacitet att ta emot maten. Köket är för litet. Även elever på Linnéskolan och GUC, som också får mat från Bolandsskolan, erbjuds saknar alternativrätter.

Kök kostar
Dagligen serveras 30 000 skolmats­portioner i Uppsala. 5 000—6 000 av dessa transporteras till skolor utan eget tillagningskök.
— Det kostar att investera i ett kök. Men vi vet också att det är olönsamt att skicka mat. Det förbrukas dessutom mycket bensin och kvaliteten på maten kan aldrig bli riktigt densamma, säger Annicka Sandgren.
Hon efterlyser en kvalitets­policy för skolmaten liknande den som sedan många år finns föräldrematen. En stor del av landets kommuner har skolmatspolicy.
Tycker du det är rimligt att några av eleverna på Uppsalas skolor ska erbjudas sämre mat genom att endast en rätt serveras till skollunch?
— Nej, det är det inte, säger Stavros Giangozoglu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om