Brist på information gynnar ebola

Spridningen av ebola gynnas av att många i de drabbade länderna hyser stor misstro mot myndigheterna.

Foto: Jonas Larsson

Uppsala2014-10-11 10:00

Det säger Mats Utas, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, som ska utbilda svensk sjukvårdspersonal.

Socialantropologen Mats Utas har forskat i nära 20 år på de hårt eboladrabbade västafrikanska länderna Sierra Leone och Liberia. Nästa vecka ska han föreläsa på Karolinska institutet för läkare och sjuksköterskor som kan komma att skickas till ebolasmittade länder i västra Afrika.

Vad ska du prata om på utbildningen?

– Bland annat hur man ska ta sig an sociala och kulturella aspekter. En stor del av problemet vid smittspridningen är att folk inte litar på vad myndigheterna säger.

Vilka litar folk på?

– På lokala ledare i byarna och andra man har en relation till. Sierra Leone och Liberia är inte stater som vi tänker oss, utan styrs till stor del av lokala ledare. Man får inte hjälp av staten, varken vad gäller sjukvård eller utbildning.

– I Guinea, där spridningen av ebola började, har regeringen ett större förtroendekapital och är också mer närvarande. I Guinea har smittspridningen blivit mer begränsad, vilket även hänger samman med att de har bättre sjuvård.

– I Liberia har det fungerat sämst med informationen, där är tilltron till myndigheterna låg och såväl sjukvården som infrastrukturen är dålig. Där har också flest blivit smittade.

Ser du ett samband mellan brist på information och smittspridning?

– Ja, jag tror att man kan dra ett sådan slutsats. Inte minst eftersom de geografiska och ekonomiska förutsättningarna är ungefär lika i Guinea, Sierra Leone och Liberia.

Vad kan göras för att förbättra spridningen av information?

– Man måste informera de lokala ledarna och få dem att stå för informationen till resten av befolkningen. Informationen går oftast ut genom att personer åker till byarna med jeep och skriker ut sitt budskap med högtalare. Det fungerar inte eftersom de inte har det lokala förtroendet.

Har vi i västländerna struntat i ebola för att det varit afrikaner som drabbats?

– Till viss del är det väl så. Om ett liknande virus spridits i Tyskland hade vi nog jobbat på ett helt annat sätt. Det kan låta konstigt men det är synd att vi inte hade något fall i Europa eller USA innan sommaren. Då hade problemet fått mer uppmärksamhet och resurser och vi hade haft bättre kontroll på smittan.

– Sverige har ett omfattande bistånd till Liberia. Det riktas nu om mot ebolabekämpning men det hade varit bra om det gjorts tidigare.

Ebola är en virussjukdom med symptom som feber, huvudvärk, njursvikt och leversvikt. Dödligheten är över 60 procent och såväl vaccin som behandling saknas. Ebola smittar bland annat genom direktkontakt med blod och kroppsvätskor.

Det första kända utbrottet skedde 1976 i Kongo i en by nära floden Ebola som också gett sjukdomen sitt namn.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!