Det har nu gått ett år sedan Akillesjouren i Uppsala startades – en förening som likt Uppsala mansjour, verkar mot våld och förtryck i nära relationer. Johan Rylander är ordförande i föreningen och vittnar om en ökning av män som söker hjälp.
– Många av de män som vi pratar med gråter av lättnad när de äntligen får tag på någon som lyssnar och förstår deras situation. Det rör sig om samma rädsla, panik, isolering och klump i magen som våldsutsatta kvinnor upplever – att inte veta vad man kommer hem till, säger Johan Rylander och tillägger:
– Baserat på de historier vi hör kan man dra slutsatsen att mörkertalet är stort.
Skillnaden är, enligt Johan Rylander, att det inte finns samma stöttning från samhället för de män som lever i en våldsam relation. Sedan Akillesjouren startade har föreningen haft möte med den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar för att lyfta frågan.
– Det är viktigt att informera politikerna om hur verkligheten ser ut. Vårt samhälle måste se alla brottsoffer som är utsatta för våld i nära relationer. Våldet drabbar inte bara kvinnor, utan även män och personer i samkönade relationer.
På Akillesjouren vill man framför allt sätta fokus på barnperspektivet. I dag finns det inga skyddade boenden som tar emot våldsutsatta män och deras barn – vilket tvingar barnen att leva i en våldsam miljö, enligt Johan Rylander.
– Genom att blunda för att relationsvåld inte bara drabbar kvinnor, utan även drabbar män och samkönade personer, sviker man barnen som måste bevittna våldet.
Ett annat vanligt förekommande problem som många män vittnar om är att de inte blir trodda när de kontaktat polis och socialtjänst – vilket resulterar i att många pappor inte vågar anmäla sin partner.
– En man som jag pratat med berättade att socialtjänsten hade sagt åt honom att hålla låg profil och undvika bråk. En annan man berättade att polisen hade sagt att i nio fall av tio plockar de in mannen om det kommer in en anmälan om våld i hemmet, säger Johan Rylander och tillägger:
– Vi måste lämna de patriarkala normerna och sluta jämföra kvinnors och mäns utsatthet – våld är våld, och det är aldrig acceptabelt. Våld i nära relationer är ingen könsfråga.