Brist på hänsyn skadar skog
Var fjärde skogsavverkning i landet lever inte upp till lagens krav på miljöhänsyn i skogen. Det är inte ovanligt att hela biotoper avverkas. Det visar en rapport från Skogsstyrelsen.
Sammanlagt har 500 objekt per år inventerats före och efter avverkningen.
För att klara de nationella skogliga sektorsmålen fram till 2010 får andelen skogsavverkningar som inte lever upp till lagens krav inte överstiga 10 procent av den totala arealen.
I den senaste inventeringen är denna siffra 24 procent.
Rapporten visar också att det finns skillnader i kulturmiljöhänsyn mellan privata och övriga markägare. Skillnaden har dessutom ökat sedan 1999.
Privata markägare är sämst på att värna miljön i skogen. Var tredje avverkning, 32 procent, hos privata markägarna når inte upp till lagens krav om natur- och kulturmiljöhänsyn.
Motsvarande siffra för övriga markägare är 18 procent.
Det är så kallade hänsynstagande biotoper som det slarvas mest med vid skogsavverkning. På 70 procent av den inventerade arealen har det funnits sådana biotoper att ta hänsyn till. En tredjedel av dem har mer eller mindre fördärvats.
- Normalt innebär det att hela eller stora delar av biotopen avverkats, uppger Malin Andersson vid Skogsstyrelsen.
I samband med skogsavverkning, eller så kallad föryngringsavverkning, ska en generell hänsyn tas till natur och kulturmiljövårdens intressen. Denna generella hänsyn utgör ett viktigt komplement till naturreservat och naturvårdsavtal för att bibehålla den biologiska mångfalden.
I skogsvårdslagen framgår vilka natur- och kulturmiljöhänsyn som ska beaktas i samband med åtgärder i skogen. Det handlar exempelvis om att lämna biotoper, skyddszoner mot vattendrag, äldre träd och död ved.
Det är dock inte lättja eller bristande miljöhänsyn hos markägarna som är orsaken till att så många avverkningar inte når upp till lagens krav.
- Bristande planering gör att markägarna prioriterar fel. Enbart genom bättre prioritering skulle närmare två tredjedelar av de underkända avverkningarna klara lagens krav, uppger Malin Andersson vid Skogsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!