Brist på förskollärare i Uppsala

Den akuta platsbrist som uppstod på förskolorna i våras upprepas inte under hösten. Alla föräldrar som har ansökt om förskoleplats i Uppsala i augusti har fått ett erbjudande. Däremot är det brist på utbildade förskolelärare.

Uppsala2012-08-14 12:05

2011 infördes en ny skollag som gjorde förskolan till en egen skolform. Med detta följde också kravet att den som ansvarar för förskolans undervisning är utbildad förskollärare. Uppsala kommun klarar än så länge av att leva upp till detta krav, men hur stor andel av personalen som är förskollärare respektive barnskötare varierar mycket mellan olika förskolor.
– Det kan vara allt ifrån att en tredjedel av personalen på en förskola har utbildning, till upp emot 80 procent på en annan, säger Marie Fellenius, som har hand om förskolans vikarieförmedling i Uppsala kommun.

Cia Gad-Böckman på Vård & bildning berättar att kommunens generella önskemål är att varje arbetslag på tre personer inom förskolan ska bestå av två förskollärare och en barnskötare:
– Men det ser väldigt olika ut i olika delar av kommunen. Generellt finns det många fler förskollärare på förskolorna i innerstaden än i ytterområdena. Det är ett problem i dag, ett lågt antal förskollärare påverkar verksamheten negativt.

Intresset för de lediga förskollärarjobb som kommunen annonserar ut just nu har hittills varit svalt. Och i januari 2013 ska förskolan bygga ut med ytterligare nio tillfälliga förskolor, något som innebär att uppskattningsvis 70–80 nya tjänster kommer att behöva tillsättas.
– Till våren blir det nog tufft att få ihop tillräckligt många förskollärare, säger Marie Fellenius.

Vad är det då som orsakar bristen på förskollärare? Anne-Marie Jansson Enkler, ordförande för Lärarförbundet i Uppsala, anger några skäl.
– Dels är lönerna låga här. Det skiljer flera tusenlappar mellan lönerna i Uppsala och lönerna i Stockholm. Dels spelar arbetsmiljön en stor roll. Barngrupperna blir större vilket ökar arbetsbelastningen, säger hon.

Dessutom finns en rädsla för att förskollärare i framtiden kan tvingas bli omplacerade, berättar Anne-Marie Jansson Enkler.
– Om vissa förskolor får en mycket högre andel utbildade förskollärare än andra kanske det så småningom leder till att man ofrivilligt blir förflyttad till en annan förskola inom kommunen. Det vore en olycklig utveckling, både för personalen och barnen.

Fakta

Skollagen från 2011 innebar en rad förändringar för förskolan. En sådan är att förskolan nu är en egen skolform. Det innebär att utbildning och undervisning ska ingå i verksamheten.
Varje förskola måste ha minst en utbildad förskollärare bland personalen. Samma regler ska gälla för både kommunala och fristående skolor.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!