Brist på ekologisk julskinka

Efterfrågan på ekologisk julskinka väntas slå rekord i år. Den som vill sätta en grön skinka på julbordet bör vara ute i tid eftersom tillgången långt i från är tillräcklig.

Uppsala2006-12-18 00:01
I butikernas kyldiskar finns i år 32 000 ekologiska julskinkor på cirka 2,5 kilo. Det utgör ett par procent av den totala försäljningen.
- Ska man äta ekologisk skinka ska man nog inte äta för länge med att köpa den. Vid har lagrat in skinka från skinka från så många grisar som möjligt, säger Maria Alarik, chef för Ekokött i Uppsala, som säger att skinkan är viktig eftersom de är den mest lönsamma detaljen hos ekologisk gris.
Allt fler föredrar ekoskinka eftersom de anser att köttet är godare än den det konventionella.
- Det kan bero på att ekologiska grisar växer lite längsammare. Det går ute och äter grovfoder, säger Maria Alarik.

Om ekologiska produkter är nyttigare råder det olika uppfattning om.
- Man vet att ekologiskt griskött har en bättre kvot av förhållandet mellan omega-3 och omega-6 vilket påverkar fettsyrasammansättningen positivt. Köttet innehåller också mer E-vitaminer vilket påverkar hållbarheten.
I år finns ingen Kravgodkänd ekoskinka i butiksdiskarna. Anledningen är att detaljhandelskedjorna av hygienska skäl inte vill hantera skinka som saknar tillsats av nitrit. Kontrollorganet Krav tillåter inte nitrittillsats i kravmärkta matvaror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om