Brist på dagisplatser i Uppsala

Större barngrupper samt 18 nya avdelningar i paviljonger. Det är vad som krävs om kommunen ska klara skollagens krav på full behovstäckning till våren. Men paviljongerna dröjer och förskolan vill inte ha fler barn i grupperna.

Uppsala2005-10-23 00:00
— Paviljongerna kan kanske komma till stånd inom rimlig tid, men det blir inte till januari, säger Göran Hedefalk, uppdragsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.
Det här gör att många familjer som önskat en plats på förskola från januari kommer att tvingas att vänta till mars eller april.
— Det är beklagligt att ett antal föräldrar får det tufft, säger Göran Hedefalk.
Men varför blir det då så här? Vet inte kommunen hur många barn som föds?
— Jo, våra befolkningsprognoser stämmer väldigt bra, även om de kan slå lite fel i någon stadsdel. Problemet är att det bara är vid höstterminsstarten som omsättningen är stor och många platser blir lediga. Få platser blir lediga till våren, säger Göran Hedefalk.

Fler barn
1996 kom lagkravet på att kommunerna ska erbjuda en rimlig plats till alla, det som kallas full behovstäckning. Under de första åren var detta inget problem eftersom barnkullarna minskade. Men sedan 2002 har trenden vänt, nu blir antalet barn bara fler och fler. Det är det här som skapar problem. Att bygga nytt tar flera år och att hitta mark, få fram och montera paviljonger tar minst ett halvår. Men i år kom beställningen av paviljonger till fastighetskontoret först i slutet av september.
— Vi vill ha besked om behoven mycket tidigare så att vi kan bygga permanenta förskolor. Vi trycker också på för att det ska bli så. I dag är situationen orimligt svår, säger Anders Uddgren på fastighetskontoret.
Enligt Göran Hedefalk har kommunen närt en förhoppning om att förskolan skulle kunna ta över lokaler från grundskolan.
— Men vi har inte lyckats med det. Nu borde vi därför kunna säga till fastighetskontoret att det kommer att behövas ett antal paviljonger varje vår under de närmaste åren, säger han.

Förtäta grupperna
Göran Hedefalk ser ett par varaktiga lösningar på problemet med placeringar under våren. En vore flexibel skolstart eller i vart fall skolstart vid två tillfällen om året. Det skulle leda till att barn slutade förskolan vid fler tillfällen under året och att platser skulle bli lediga. Men den mer realistiska vägen är en annan.
— Vi måste förtäta grupperna under vårarna. Skulle Uppsalas alla 450 avdelningar ta in ett barn extra i vår skulle problemen till stor del vara lösta, säger Göran Hedefalk.
Men i förskoleverksamheten vill man sätta stopp för det.
— Det förslaget tycker vi inte om. Vi har uppdraget att minska grupperna, och det håller vi på att lyckas med. Vi har också i god tid påtalat att det kommer att behövas fler lokaler för att klara vårt uppdrag, säger Pia Sparreskog, chef för förskoleverksamheten.
Diskussioner om en förtätning av grupperna under våren pågår just nu.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!