På modermjölkscentralen vid Akademiska sjukhuset börjar det bli ont om donerad bröstmjölk. Just sommaren kan vara svår, då donation förutsätter tillgång till frys och att mamman har med sig en elektrisk pump. Något som kan vara lite bökigt på semestern. Därför går Akademiska sjukhuset nu ut med en uppmaning för att försöka få fler mammor att bli givare. Mjölken som doneras används främst till sjuka och prematura barn.
– Mjölkersättning som görs på komjölk kan ge magproblem och vara svårsmält för den här patientgruppen. Humanmjölk har en sammansättningen av proteiner och fetter som är mer anpassad till dem som är sjuka eller för tidigt födda. Vi är mycket tacksamma mot de donatorer vi får, de gör värdefulla insatser för de här barnen, säger Erik Normann, verksamhetschef för neonatalvården vid Akademiska sjukhuset.
Fyrabarnsmamman Åsa Myrelid visste sedan tidigare att hon ville donera mjölk, men det var först när hon fick sitt fjärde barn som det verkligen blev av.
– Med första barnet var det så mycket fokus på annat. När vi fick de andra två barnen åkte vi på semester, vi hade bara tillgång till ett litet frysfack - och det kunde jag ju inte fylla upp med mjölk! När jag fick Elis tänkte jag, nu banne mig ska det bli av, berättar Åsa Myrelid. Efter att ha fyllt i en hälsodeklaration och lämnat mjölkprov någon vecka efter födseln, fick hon klartecken och kunde hämta ut en elektrisk pump. Ungefär tre deciliter per dag kunde hon pumpa ut fram tills det att Elis var tre månader. För donatorerna utgår en ersättning på 125 kronor per liter, men det har aldrig varit något incitament för Åsa.
– Det är värt att donera oavsett om man får någon ersättning eller inte. Jag har haft mycket mjölk och tycker inte att det är speciellt krångligt. Den pump som man får låna är enklare att använda än de handpumpar som finns. Visst tar det lite tid, men tid är ju något man har ganska gott om som nybliven mamma.
Att det kan råda brist på mammor som är villiga att donera tror Åsa kan bero på dålig information. Gravida kvinnor bör få reda på att alternativet finns redan när de besöker mödravårdscentralen. Hon tycker att det är viktigt att så fröet innan födseln eftersom man lätt hamnar i sin lilla bubbla när barnet väl är fött. För att donera mjölk måste man fylla i en hälsodeklaration, lämna mjölkprov och blodprov. Mjölk kan doneras fram tills det att barnet är tre månader gammalt.