Brist på äggdonatorer i Uppsala

Det råder brist på äggdonatorer för provrörsbefruktning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I dag har sjukhuset fyra äggdonatorer. De räcker inte för de 25 par som står i kö för behandling med donerade ägg.

Uppsala2006-06-29 00:00
- Om vi inte snart får fler äggdonatorer kommer väntetiderna för provrörsbefruktning med donerade ägg att öka drastiskt, säger överläkare Per-Olof Karlström, chef för Reproduktionscentrum vid Akademiska sjukhuset.
Äggdonation blev tillåten i Sverige 1 januari 2003 och under hösten samma år gjordes de första behandlingarna med provrörsbefruktning med donerade ägg vid Akademiska sjukhuset.

Donationer enda möjligheten
Av hittills drygt 60 påbörjade behandlingsförsök har 25 lett till att kvinnan i det ofrivilligt barnlösa paret blivit gravid och i 11 fall till att hon fött barn.
- Eftersom kvinnorna saknat egen äggproduktion har provrörsbefruktning med donerade ägg varit den enda möjligheten för dem att bli gravida och föda barn, säger Per-Olof Karlström.
Några graviditeter har slutat med missfall, men flera pågår fortfarande och väntas leda till att kvinnan föder barn under de närmaste månaderna.
- I stort sett har resultaten av provrörsbefruktning med donerade ägg varit lika bra som vid vanliga provrörsbefruktningar med kvinnans egna ägg, säger Per-Olof Karlström.

Många sa att de ville
Innan lagen om äggdonation trädde i kraft gjordes enkätundersökningar som pekade på att så många som var sjätte kvinna i fruktsam ålder kunde tänka sig att bli äggdonator.
I praktiken har det dock varit svårt att få tillräckligt med äggdonatorer för att täcka behovet.
- Vi har hittills förlitat oss på en liten grupp kvinnor, varav några till och med donerat ägg flera gånger. Vi är naturligtvis oerhört tacksamma för detta, i synnerhet som en äggdonation är en för kvinnan ganska krävande procedur, säger Per-Olof Karlström.

Värvning ger förtur
I några fall har äggdonatorn varit en nära anhörig till det ofrivilligt barnlösa par som behövt hjälp. Men i de allra flesta fallen har äggdonatorn och paret inte haft någon anknytning alls till varandra.
- Det händer dock att de barnlösa paren själva värvar äggdonatorer som andra barnlösa par kan få ägg från, i utbyte mot att själva få förtur till behandlingen, säger Per-Olof Karlström.
Men i de allra flesta fallen har äggdonatorn varit en kvinna, som själv redan är mamma, som på eget initiativ anmält sitt intresse att hjälpa dem som inte kan få barn på annat sätt.
- En del har läst om äggdonation i broschyrer när de lämnat blod på blodcentralen, vid besök på vårdcentraler eller gynekologiska mottagningar, andra har hört av sig i samband med att äggdonationer uppmärksammats i massmedia, säger Per-Olof Karlström.
Att korta köerna och väntetiderna till behandling med donerade äg är inte enda skälet till att det behövs betydligt fler äggdonatorer än i dag.
- Det är också bra att ha ett brett urval av donatorer eftersom det ökar möjligheterna att matcha givare och mottagare vad gäller till exempel hår- och ögonfärg, säger han och hoppas att fler potentiella äggdonatorer ska ta kontakt med reproduktionscentrum.


FAKTA: Äggdonationer


Provrörsbefruktning med donerade ägg kan bli aktuell när kvinnan i ett ofrivilligt barnlöst par saknar egna ägg. Det kan bero på till exempel att äggstockarna åldrats i förtid, kirurgiska ingrepp, strålbehandling eller vissa genetiska rubbningar.
Ungefär var 100:e kvinna i fruktsam ålder har inte egna ägg.
Vid äggdonation kommer spermierna som befruktar ägget från mannen i det barnlösa paret. Provrörsbefruktning med både donerade ägg och donerade spermier är inte tillåten.
Vid en provrörsbefruktning med donerade ägg får enligt nu gällande landstingsregler kvinnan i det barnlösa paret vara högst 40 år. Kvinnan som donerar äggen bör inte vara äldre än 35 år. Det beror på att kvaliteten på äggen avtar påtagligt efter den åldern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!