Brexit-oro i Uppsala

Europa håller andan när Storbritannien på torsdagen folkröstar om sitt EU-medlemskap. Och även här i Uppsala finns en del oro för att Brexit ska bli verklighet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-06-23 08:03

En handfull kunder botaniserar i den lilla specialbutiken The English shop på Dragarbrunnsgatan. Här hittar man allt från brittiskt godis till olika marmelader och konservburkar med den skotska inälvsgrytan Haggis. Och så te i massor förstås.

– Det är svårt att veta om det spelar någon roll för mig om Storbritannien lämnar EU, säger butiksansvarige Andrew Fox.

Han flyttade till Sverige från England för fyra år sedan, har flickvän här i Uppsala och planerar att bli svensk medborgare. Och han hoppas att Storbritannien stannar kvar i EU, men känner sig själv inte så orolig inför folkomröstningen i dag.

– Men jag har tänkt att jag ska höra av mig till brittiska ambassaden. De kanske vet om det innebär något för mig? säger Andrew Fox.

På Svartbäcksgatan några hundra meter bort står The English Bookshops delägare Jan Smedh bland tusentals direktimporterade böcker från Storbritannien. Han har precis kommit hem från London, där han bott med sin familj i ett år. Och yes, han är orolig.

– Instinktivt tänker jag: det kommer inte att hända. Men om det händer blir jag orolig, det är i så fall en utveckling som går åt fel håll, säger han.

Jan Smedh, som under året i London sett Brexitdebatten på nära håll, upplever att frågan splittrat det engelska samhället. Inte bara politiskt, utan också inom familjer är Brexit ett känsligt ämne.

– Frågan har vuxit som samtalsämne och många engelsmän är oroliga. Det har varit en väldigt het debatt och människors förtroende för den politiska processen riskererar att urholkas, säger han och berättar att Brexit är något som man undviker att prata om på privata fester eftersom det är alldeles för känsligt.

Storbritannien räknas till en av Sveriges viktigaste handelspartners och enligt Uppsala handelskammare ökade varuexporten från Uppsala län till Storbritannien med 20 procent, eller 169 miljoner kronor, under förra året. På Uppsala handelskammare är oron betydande, trots att länet – med en årlig varuexport på 0,8 miljarder kronor – hör till de län som har minst varuexport till Storbritannien.

– Jämförelsen blir något missvisande när det gäller Uppsala eftersom den bara mäter varuexport. Uppsala har en innovationsbaserad tjänsteekonomi och har en hel del att förlora om Storbritannien lämnar EU. Konsekvensen blir färre jobb, minskad tillväxt och välstånd, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholm/Uppsala Handelskammare.

– En minskad personrörlighet kan också drabba Uppsala eftersom här finns en stor grupp utländska experter, gästforskare och studenter. Det skulle innebära ett svagare band mellan Uppsala och Storbritannien, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Just hur ett brittiskt EU-inträde påverkar Uppsalastudenter i Storbritannien är i nuläget oklart. Noelia Ollvid, Erasmusansvarig vid Internationella kansliet vid Uppsala universitet, säger att även om Storbritannien lämnar EU finns möjligheten att de får vara med i studentutbytesprogrammet Erasmus.

– Landet kan skriva egna avtal med EU, det har andra länder gjort. Och Uppsalas universitet kan välja att ha utbytesavtal med engelska universitet ändå, säger Noelia Ollvid.

Lika stor är osäkerheten för alla de Uppsalastudenter som pluggar i Storbritannien utanför Erasmusprogrammet, så kallade "Free movers". Vill det sig illa kan de tvingas betala samma avgifter som utomeuropeiska studenter. Och det kan bli dyrt.

Inte långt från The English Bookshop sitter pensionerade väninnorna Ulla Eriksson och Lena Wallin på en bänk och kisar i förmiddagssolen. De tycker båda att Storbritannien ska gå lämna EU.

– Jag vill också att Sverige ska gå ut ur EU. Invandringen är en katastrof och det här med alla tiggare har gått alldeles för långt. Men det är svårt att veta vad ett utträde betyder, man kan ju inte alla turerna i Bryssel. Hur går det till exempel med handeln? säger Ulla Eriksson.

Lena Wallin är också kritisk till EU.

– Jag tror att många tappat förtroendet för politikerna i EU. Det är för mycket mygel, säger hon.

Bakgrund

Brexit

I dag, torsdag, röstar det brittiska folket om landet ska lämna eller stanna kvar i EU. Ett utträde kallas Brexit, en sammanslagning av orden "Britain" och "exit".

Opionsläget har varit mycket jämt. Vallokalerna stänger kl 23 (svensk tid) och resultatet kommer att tillkännages på morgonen på midsommarafton.

Erasmus

... är ett europeiskt utbytesprogram som ger studenter möjlighet att studera och praktisera i Europa. Under läsåret 2015/2016 tog Uppsala universitet emot 74 utbytesstudenter från Storbritannien och skickade dit 87 studenter.

Källor: TT och Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om