Brett arbete för att möta pensionsavgångar
Var fjärde anställd i Uppsala kommun går i pension inom tio år. Mer än 1000 personer måste nyanställas varje år för att trygga återväxten och upprätthålla kompetensen.
Det är kommunrevisionen som har begärt in uppgifter hur kommunen tänker sig att trygga den framtida försörjningen på personalsidan.
I ett yttrande pekar kommunstyrelsen på att kommunen för närvarande håller på ta fram ett program som syftar till att förstärka kommunens attraktionskraft som arbetsgivare. Men redan tidigare har en hel del hänt på området, exempelvis:
Under hösten startade ett ledarutvecklingsprogram för högre chefer med 18 deltagare.
Utveckla ledarskap
Under våren 2006 kommer medarbetare utan tidigare chefserfarenhet att inbjudas till en kurs som ska väcka deras nyfikenhet för ledarskap.
Ett obligatoriskt program för alla chefer startade redan 2003.
Kommunen har tagit fram ett program för att minska sjukfrånvaron och arbetar dessutom med att förbättra arbetsmiljön.
Ingen stopplikt
Kristdemokraterna fick inget gehör i kommunstyrelsen för sin motion att införa stopplikt bakom stillastående skolskjutsar. Kristdemokraterna vill inrätta lokala trafikföreskrifter för att skydda barnen, exempelvis genom stopplikt eller hastighetsbegränsning till 30 km i timmen vid omkörning av skolskjuts som har stannat för att lämna eller släppa på skolbarn.
Efter en remissrunda konstateras att motionen i och för sig är vällovlig, men att den faller på formella hinder. En kommun får till exempel inte besluta om stopplikt.
Kommunstyrelsen enades istället om att gatu- och trafiknämnden ska författa en intresseanmälan till Vägverket med innebörden att Uppsala kommun önskar delta i en försöksverksamhet med hastighetsbegränsning till 30 km i timmen vid busshållplatser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!