Bredband till 99,5 procent av Uppsala och Knivsta

Lagom till jul kommer 99,5 procent av hushållen i Uppsala och Knivsta kommuner att kunna få bredband. Det blev resultatet av ett tilläggsavtal med Telia som nyligen undertecknats.— Vi är mycket nöjda med vad vi får för pengarna vi lägger ut, säger Anders Åström, it-strateg, Uppsala kommun.

Uppsala2004-04-28 00:00
Sedan det stora avtalet med Telia Sonera i januari har det varit klart att 94 respektive 92 procent av hushållen i Uppsala och Knivsta ska få tillgång till bredband under året. Då hade man använt knappt 16 miljoner kronor av de 17,5
miljoner som är avsatta i statligt och kommunalt stöd för utbyggnaden.
- Sedan dess har vi jobbat vidare för att kunna få största möjliga nytta av de resterande pengarna, säger projektledaren Stellan Bladh.

Täckningen i första hand
Kommunen har prioriterat täckningen framför allt annat. Med utbyggnad av nätet till två nya stationer, Solvalla vid Faringe och Ärna strax norr om Uppsala, samt uppgradering till ADSL av ytterligare ett 20-tal stationer i de båda kommunerna, når man nu 99,5 procent av hushållen.
- För att nå den maximala täckningen har vi också haft hjälp av att räckvidden för ADSL höjts till nio kilometer. Men man ska komma ihåg att det inte finns någon kapacitetsgaranti för den som bor mer än 5,5 kilometer från stationen, säger Göran Lundström, konsult i projektet.
Få eller inga av landets kommuner har lyckats så långt i sin strävan "bredband till alla" som Uppsala och Knivsta. Ett skäl kan vara att man samtidigt handlade upp ett utbyggt förvaltningsnät till skolor, äldreboenden och andra kommun- och landstingsinrättningar.
- Infrastrukturen blir då mer använd och det gör det ekonomiskt intressantare, säger Anders Åström.
Telia Sonera står enligt ursprungsavtalet för 62 procent av kostnaderna för utbyggnaden. I etapp 2 blir bolagets andel ännu större. Den totala kostnaden beräknas till åtta miljoner kronor och stat och kommun skjuter alltså till 1,7 miljoner.
Utbyggnaden i Uppsala kommun går hittills som planerat. Till midsommar kommer de vita fläckarna i tätorten (som Svartbäcken och Boländerna) att vara bortbyggda, liksom till exempel Vattholma i norr och Balingsta i söder.
Den 1 september har Rasbo, Almunge och Knutby i öster tillgång till bredband, liksom Vänge och Järlåsa i väster. Under senhösten fylls resterande vita fläckar i på kommunkartan.

Vissa vita fläckar består
Men omkring 200 hushåll blir utan. Kostnaderna för att dra fram bredband i den nordvästligaste delen av kommunen (Nolmyra) och i den östligaste (Österbygge) bedöms som allt för stora i förhållande till hur många det kommer till gagn.
Och för tre fastigheter i Edinge, öster om Rasbo, går det helt enkelt inte.
- För tiotalet år sedan hade man där så stora problem med telefonin att man fick dra dit fiberkabel i stället för koppartråd. Och då fungerar inte ADSL, säger Göran Lundström.
Orsaken till telefonistrulet blev aldrig helt utredd. En kraftledning kan möjligen ha legat bakom problemen.
Formellt ska nu kommunen ansöka om pengar till den extra utbyggnaden hos länsstyrelsen. Kommunstyrelsen i Uppsala ska också först godkänna ansökan. Men eftersom pengarna finns och inte förbrukats ska inte processen innebära några problem.
— Det finns inga konstigheter, vi har en god kommunikation med kommunen och ansökan bygger på den förra. Men det ska gå den formella vägen, säger Jan Andersson, handläggare på länsstyrelsen.

Fotnot: Bredband kan beställas av en operatör cirka en månad innan utbyggnaden är klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om