Avsikten är att samarbete och utbyte av information mellan myndigheter och forskare ska förbättra riskbedömningar, regel- och teknikutveckling, miljöövervakning och tillsyn.
Landshövdingen i Uppsala län, Göran Enander, har tidigare haft regeringens uppdrag att utreda PFAS och hur det spritts i dricksvattentäkter. Han ser avsiktsförklaringen och den utvidgade samverkan mellan myndigheter och forskare som en välkommen men liten pusselbit i arbetet med ett mycket komplicerat miljöproblem:
– Högfluorerade ämnen kommer att finnas i miljön under överskådlig tid. Mycket av uppmärksamheten runt PFAS har handlat om att det använts i brandsläckningsskum, men det finns också i många andra produkter som textilier, förpackningar, rengöringsmedel och kosmetika. Man ska inte glömma att det är ämnen med tekniska egenskaper som gör dem mycket användbara, säger Göran Enander.
Att PFAS används i många konsumtionsvaror gör att Göran Enander ställer sig frågande till att Konsumentverket inte är en av de myndigheter som undertecknat avsiktsförklaringen om samarbete:
– Det är lite märkligt eftersom Konsumentverket fått ett regeringsuppdrag och också pengar för att inrätta ett forum för hållbar konsumtion. Det skulle vara rimligt att de finns med, säger Göran Enander.
När PFAS upptäcktes i grundvattnet i först Tullinge och Uppsala och sedan i Kallinge i Blekinge, blev högfluorerade ämnen i miljön mycket uppmärksammade också av allmänheten.
I Kallinge bildades en PFAS-förening som stämt det kommunala vattenverket eftersom det är kommunen som levererat förorenat vatten. Högsta domstolen kommer sannolikt att få ta ställning till vilken lag, produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster, som ska tillämpas vid avgörande av tvisten.
– Rättsprocessen uppmärksammas förstås, men allmänhet och myndigheter är snarare oroade och intresserade av hotet mot grundvattnet, säger Göran Enander.
Göran Enander tror inte att samarbetet mellan många tunga myndigheter och forskningsinstitutioner kommer att öka det svenska inflytandet vid utformningen av Reach, EU:s kemikalieförordning, eller i arbetet för att möjliggöra förbud av grupper av kemiska substanser som är högfluorerade:
– Lobbyverksamheten från kemikalieindustrin är stor och handelsavtal och den fria rörligheten skapar målkonflikter. Den möjlighet vi har är snarare att bilda allianser med andra länder inom EU för att driva på utvecklingen, säger Göran Enander.
lotta.lille@unt.se
018-478 1345