Bakom Hans Rosling har en stor grupp medarbetare länge jobbat med att föra ut Gapminders budskap om vikten av att ta till sig fakta för att rätt kunna förstå världen och hur den fungerar. Enligt Hans Roslings son Ola Rosling och hans fru Anna Rosling Rönnlund, som grundat Gapminder, har flera ställt frågan om vem som ska ta över ledarrollen nu. Svaret är att ingen kan ersätta Hans Rosling.
– Men det finns en stor grupp personer inom Gapminder som jobbat tillsammans länge. Vi har redan tagit över ledarrollen. Jag själv och Anna Rosling är beredda att fungera i samma roll som Hans, när det behövs. Vi har en lång lista på föreläsare som kan engageras världen runt, säger Ola Rosling.
Gapminder kommer Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling att fortsätta leda utifrån samma målsättningar som Hans Rosling hade.
– Det handlar om att bekämpa förödande okunskap med en faktabaserad världsbild som alla kan förstå, säger Ola Rosling.
Fokus kommer att ligga på skolan. Gapminder håller på att utveckla undervisningsmaterial och digitala verktyg anpassade för olika årskurser på olika språk.
– Vi tar fram enkla verktyg som lärare och elever ska kunna använda i klassrummet. Det här är första gången i historien det finns fakta från hela världen och kunskapen förändras dag för dag. Det ska inte vara svårare att förmedla den för en lärare i Borlänge eller Ystad än det var för Hans, säger Ola Rosling.
Målet är att erbjuda skolorna gratis utbildningsmaterial och en certifiering som visar att de har en faktabaserad bild av världen och hur den förändras.
För att göra all fakta lättare att ta till sig har Anna Rosling Rönnlund skapat ett parallellt projekt i form av en hemsida med en gata kallad Dollar street. Där bor de rikaste i ena änden och de fattigaste i den andra. I mitten bor medelinkomsttagarna. Gatan är helt uppbyggd på bilder från familjer i 50 olika länder.
– Dollar Street handlar om hur vardagen ser ut hos familjer i olika inkomstlägen. Vi har skickat ut fotografer som dokumenterat 300 hem. Från varje finns ungefär 150 bilder på olika saker, från tandborste till leksaker och spis. Den som vill kan gå in och se hur de har det materiellt och jämföra med sig själv, säger hon.
Genom att visualisera vardagen för människor över hela världen kan Gapminder utmana de fördomar och stereotyper som många bär på om hur människor i andra delar av världen har det.
– Det man ser på Dollar street är att de människor som befinner sig på samma nivå har det materiellt ganska likartat oavsett vad i världen du kommer. Det visar att det framför allt är pengarna som bestämmer din levnadsnivå. Inte kulturella eller andra förklaringar, säger Anna Rosling Rönnlund.
Mycket av Gapminders arbete syftar till att komplettera den bild media ger av världens tillstånd. Det mesta i media handar om kriser, problem och katastrofer. Den fungerande vardagen skildras sällan och över tid skapar det en bild av att allt är på väg åt fel håll.
– Vi människor har dramatiska instinkter och lockas till heta nyheter, storys och dramatiska berättelser. Vi måste lära våra barn förstå hur media fungerar. Media har oftast rätt men visar bara en liten del av verkligheten. Barnen måste lära sig att inte feltolka den, säger Ola Rosling.
Tidigare byggde den kunskap som skolan lärde ut på uppgifter om världen som var 10 eller 20 år gamla. Att större delen av världens befolkning var fattig, hade massor av barn och att vi stod inför en befolkningskatastrof när det i själva verket skett dramatiska förbättringar i levnadsnivån för 80 procent av jordens befolkning.
– Sanningen är att i dag lever de flesta i medelinkomstländer och utvecklas snabbare än Sverige någonsin gjort, säger Ola Rosling.