Brantingsskolan blir kvar i två år

Brantingsskolan blir kvar i åtminstone två år till. För att nå en kompromiss inom den borgerliga majoriteten skjuter politikerna beslutet om skolan på framtiden.

Glada elever i årskurs 9 kan konstatera att Brantingsskolan blir kvar minst två år till.

Glada elever i årskurs 9 kan konstatera att Brantingsskolan blir kvar minst två år till.

Foto: Nina Leijonhufvud/Arkiv

Uppsala2009-02-12 15:05
Förslaget som barn- och ungdomsnämnden väntas klubba i kväll är en kompromiss för att komma överens inom den borgerliga majoriteten, sedan Folkpartiet gått ut med beskedet att partiet vill behålla Brantingsskolan.
Beslutet innebär att Brantingsskolan och Heidenstamsskolan slås ihop i höst. I väntan på att Heidenstamsskolan renoveras flyttas skolans elever till Brantingsskolan. Först efter renoveringen av Heidenstam ska politikerna ta ställning till om Brantingsskolan får fortsätta att vara en skola. Då är vi framme vid årsskiftet 2010/2011.

- Vi bestämmer oss alltså inte om Brantingsskolan nu, utan skjuter upp beslutet. Med andra ord förbereder vi oss för att antingen flytta Brantingsskolan någon annanstans eller ha kvar den, säger barn- och ungdomsnämnden ordförande Cecilia Forss (M).
Folkpartisten Anna Widén, som sitter i barn- och ungdomsnämnden, är nöjd och tycker inte att kvällens beslut är ett sätt att skjuta nedläggningen av Brantingsskolan på framtiden:
- Jag kan inte säga vad den utredning som ska göras om Brantan om två år kommer fram till, men Folkpartiets uppfattning är att vi behöver en skola i området, säger hon.
Cecilia Forss (M) å sin sida kan acceptera att inte lägga ner Brantingsskolan redan nu eftersom det nya förslaget får samma ekonomiska följder de närmsta två åren, som det gamla förslaget:

- Det beror på att Brantingsskolan blir en evakueringslokal för Heidenstamsskolan, och för evakueringslokaler behöver inte barn- och ungdomsnämnden betala, säger hon.
UNT: Hur tror du att beskedet uppfattas av elever och personal på Brantingsskolan?
- Jag vet inte. Men jag hoppas att det uppfattas som en möjlighet för dem att visa att skolan behövs, säger Cecilia Forss.
Kvällen beslut i barn- och ungdomsnämnden väntas också innebära att Bäcklösaskolan läggs ner och att Sverkerskolan behålls, samt att högstadiet i Valsätraskolans särskola och särskolan i Brune skola flyttas.

Enligt Cecilia Forss vill politikerna ge skolförvaltningen ett visst handlingsutrymme när det gäller flytten av särskolebarnen.
- Skolförvaltningen får fria händer att genomföra flyttarna. Det måste finnas utrymme för individuella lösningar, alla elever kanske till exempel inte flyttar samtidigt, säger hon.
Politikerna kommer också att tillsätta en utredning om att lägga ner en eller flera skolor på den norra landsbygden, det vill säga Åkerlänna, Jumkil, Börje och Skuttunge skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om