Brandvarnare saknas i många bostäder
Uppsalas fastighetsägare lever inte upp till kraven på brandvarnare i alla bostäder. Ett år efter att lagen skärptes har kommunens största hyresvärd Uppsalahem bara installerat brandvarnare i en tredjedel av sina lägenheter.
Men när ett år har gått saknas fortfarande brandvarnare i vart femte Uppsalahushåll.
Hos Uppsalahem, kommunens största hyresvärd, har bara en tredjedel av lägenheterna fått en ny brandvarnare installerad.
— Spontant tycker jag att det kunde ha gått snabbare. Men det är samtidigt rimligt om man som Uppsalahem har 12 000 lägenheter, säger Tommy Ekstrand, chef för brandförsvaret i Uppsala.
80-85 procent klara
När de nya kraven började gälla var brandförsvarets mål att 90 procent av hushållen i Uppsala skulle ha en brandvarnare vid 2003 års slut. Tommy Ekstrand uppskattar nu andelen till 80—85 procent, en siffra baserad på kontakter med kommunens fastighetsägare och försäljningsställen för brandvarnare.
Fastighetsbolaget Drott har under året installerat varnare i samtliga 980 lägenheter. På AP Fastigheter är monteringen så gott som färdig i bolagets 3 500 lägenheter. Inom dotterbolaget Studentstaden återstår installation i ett fåtal av totalt cirka 6 400 bostäder.
Uppsalahem har hittills installerat brandvarnare i 4 000 av sina 12 500 lägenheter. Monteringsarbetet startade före sommaren, med uppehåll under sommarmånaderna och nu under julhelgerna. I samband med installationen sker besiktning av lägenheterna, och totalt kostar projektet 2,7 miljoner kronor.
50 varnare om dagen
— Vi monterar cirka 50 brandvarnare om dagen. Vi beräknar vara klara med alla lägenheter i slutet av oktober nästa år, säger Fredrik Holm, fastighetsservicechef på Uppsalahem.
Han tycker inte att monteringsarbetet går för långsamt, även om drygt 8 000 brandvarnare återstår att installera.
— Det är ju avhängigt av hur många personer man kan avsätta till monteringen. Man sätter inte upp 12 000 brandvarnare på bara några veckor. Vi har varit i kontakt med brandmyndigheten som har sett att vi har en seriös plan för monteringsarbetet. Enligt dem är tidsplanen rimlig med tanke på storleken på fastighetsbeståndet, säger Fredrik Holm och tillägger:
— Vi tittar på om vi kan öka. Men samtidigt tycker vi att vi hittat ett bra upplägg.
Samarbete med sotare
Brandförsvaret kontrollerar redan i dag om brandvarnare finns i samband med ordinarie utryckningar. Ett samarbete med kommunens sotare kan bli aktuellt, där sotarna ska genomföra kontroll på uppdrag av brandförsvaret.
— Men vi kommer inte att gå ut i varje bostad och göra kontroller, säger Tommy Ekstrand.
Saknas brandvarnare kan fastighetsägaren få ett föreläggande om att skaffa en sådan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!