Brandstationen i Skyttorp hotas av nedläggning
Att lägga ner deltidsbrandkåren här i Skyttorp är vansinnigt. Varför skall alltid folk i periferin drabbas när det skall sparas? Alla skattebetalare i kommunen skall väl ha rätt till samma service? Skall folk härute behöva vänta 20 minuter på brandkåren från Uppsala?
Brandförsvaret i Uppsala ska spara pengar och föreslår att deltidsbrandkåren i Skyttorp läggs ned.
Foto: Martin Svensson
Brandförsvaret i Uppsala skall spara pengar, och föreslår att deltidsbrandkåren i Skyttorp skall läggas ned. Det innebär en besparing på 1,6 miljoner årligen.
— Den summan är i princip ett räknefel i en budget på 125 miljoner, som kommunens hela brandförsvar går på, säger Bernt Östergren.
— Är inte ett enda människoliv värt mer än 1,6 miljoner, frågar Göran Svensson.
— Och nog är det konstigt att brandförsvaret anser sig ha råd med tre stora glaspalats inne i Uppsala. Den nya stationen ute vid Röbo kostade 47 miljoner, säger Bernt Östergren.
2 000 namnunderskrifter
De har gjort vad de kunnat för att skapa opinion. I juni arrangerades Brandkårens dag i Skyttorp, och namnlistor har cirkulerat i bygden.
— Vi har fått mer än 2 000 underskrifter, som skall överlämnas till kommunalråd Lena Hartwig, säger Patrik Karlsson.
20 brandmän är engagerade i deltidsbrandkåren. Till vardags är de allt från kylmontörer och revisorer till egenföretagare och elektriker. Alla bor i närheten av stationen och har rullande jour. "Deras" område sträcker sig en och en halv mil i cirkel runt Skyttorp. De bistra minerna försvinner tillfälligt när de berättar om den fina gemenskapen, om sitt engagemang för att hjälpa människor i nöd, och om hur kåren svetsats samman ytterligare efter psykiskt jobbiga utryckningar.
— I snitt tar det 3-4 minuter från larm till utryckning, säger Patrik Karlsson.
"Nollställd"
Brandmännen här är dessutom sjukvårdsutbildade, även på
att ge syrgas och att använda defibrillator i samband med hjärtstopp.
En nedläggning skulle betyda att folk kommer att få vänta längre på hjälp, oavsett om det handlar om eldsvådor, sjukvårdslarm, trafik- eller kemolyckor.
— Det blir långa minuter att vänta. Och det förstår var och en vad den tiden kan innebära om det handlar om ett hjärtstillestånd, säger Patrik Karlsson.
Vad tror de då om framtiden för Skyttorps deltidsbrandkår? Meningarna är delade:
— Jag tror helt enkelt inte att politikerna törs lägga ner stationen, säger Bernt Östergren, medan Patrik Karlsson är mer tveksam.
— Jag känner mig nollställd.
— Nedskärningar av ekonomiska skäl accepteras inte av Räddningsverket. Därför handlar den här frågan ytterst om folks förtroende för politikerna, säger Olavi Lång.
Manifestation
Den 11 augusti avgörs framtiden för Skyttorps och Knutby deltidsbrandkårer, då ärendet tas upp i kommunstyrelsen i Uppsala.
På lördagen gör Knutby deltidsbrandkår en manifestation i samband med Knutbydagen. Det blir uppvisningar av olika slag och namninsamling för att bevara brandkåren. 15 lokala organisationer i Knutbytrakten har skickat protestskrivelser till kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!