Brandrisk då fler sotar själva

Den nya lagen som ger fastighetsägare rätt att sota på egen hand är ett hot mot brandsäkerheten. Det anser Tommy Ekstrand, räddningschef i Uppsala. Lagen trädde i kraft vid årsskiftet och innebär att sotningsmonopolet är ett minne blott.

Uppsala2004-03-29 00:00
Hittills har ett 20-tal fastighetsägare i Uppsala vänt sig till kommunen för att få dispens att sota. I Östhammar rör det sig om ett 30-tal personer. I övriga delar av länet handlar det ännu så länge om ett fåtal ansökningar.
Det kan dröja till årets slut innan några tillstånd utfärdas eftersom det fortfarande är oklart vilka krav som gäller för att få dispens.

Bekymrad över brandrisken
I Uppsala kommun är det räddningschefen på delegation av räddnings- och beredskapsnämnden som får till uppgift att bedöma om den enskilde kan sota eller inte.
Men det är inte så lätt.
För ännu så länge är det osäkert vilka krav som ska ställas på den fastighetsägare som vill sota själv. Eventuellt blir det krav på utbildning i räddningstjänstens regi. Eller kanske bara ett enkelt intyg som fastighetsägaren skriver på för att därmed intyga sina kunskaper på området.
Tommy Ekstrand är kritisk till den nya lagen. Men han är inte överraskad.
— Möjligheten till dispens har legat i luften i tio femton år. Förmodligen är det bara ett led i den allmänna avregleringen. Själv är jag mest bekymrad över brandrisken, jag ser den nya lagen som ett avkall på säkerheten.

Fortsatt tillsyn
Han tröstar sig dock med att även fastighetsägare som får dispens kommer att få kontinuerliga besök av sotaren. Men skorstensfejarmästaren kommer inte för att inspektera om villaägaren har lyckats med sin uppgift. Det handlar snarare om en besiktning och tillsyn av anläggningen som sådan.
- Det känns tryggt att skorstensfejarmästaren fortfarande har en roll i det här, säger Tommy Ekstrand och funderar vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!