Det var i mitten på juni som Brandmännens Riksförbund (BRF) satte in stridsåtgärder efter att förhandlingar med arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)/Pacta strandat. Konflikten handlade om arbetsmiljön och lönevillkoren för de drygt 10 000 deltidsbrandmän som finns över hela landet.
Under natten mot onsdag kom parterna slutligen överens och under följande dag offentliggjordes avtalet. Sedan dess har förbundet fått ta emot en stor mängd klagomål från missnöjda medlemmar.
På torsdagseftermiddagen hade över 70 kommentarer skrivits till den artikel, på fackförbundets hemsida, där avtalet publicerats. Merparten av kommentarerna är upprörda och arga över att det nya avtalet inte lever upp till förväntningarna. "Nu vek ni allt ner er", "Nu säger jag upp mig!" och "Tack för inget!" atår att läsa.
Peter Bergh är ordförande för Brandmännens Riksförbund och han beskriver sina egna känslor inför avtalet som blandade. Han poängterar dock att man i en förhandling måste ge och ta, och att det nya avtalet ändå utgör en stark grund för att fortsätta arbetet framåt.
– Vår utgångspunkt var att få ett treårigt avtal med lite högre nivåer, nu nådde vi inte det men det här är inte slutet, utan en början på något nytt.
Många av medlemmarna som kommenterar på hemsidan är besvikna på löneökningen och tycker att konfliktens allvar inte motiverar det nya avtalets nivå. Peter Bergh förstår reaktionen och menar att den var väntad. Han påpekar dock att lönen sätts av arbetsgivarna i SKL/Pacta och att en del av ilskan borde riktas åt det hållet.
– Jag förstår medlemmarnas frustration. Deltidsbrandmännen har väntat länge nog på förändringar och har släpat efter jämfört med andra grupper. Många har ledsnat och det är också det vi har sagt genom hela konflikten, att de fått nog.
Det finns nu en oro att medlemmar ska lämna förbundet och under det första dygnet efter att avtalet offentliggjorts har 16 personer begärt utträde. Samtidigt har dock tolv nya anslutit sig.
På samma sätt upplever Peter Bergh reaktionerna. De är de negativa omdömena som syns tydligast i kommentatorsfältet. Men där finns även inlägg som är positiva och utöver det har mejl med positiv feedback skickats till fackförbundet.
– Det är positivt att vi har en debatt. Många förbund stänger sina kommentarfält, men det här är reaktioner som visar på att det vi har sagt stämmer. Vi kan nu bevisa i fortsättningen att deltidarna har en extrem underbemanning och att rekryteringen är svår.
Peter Bergh menar att deltidsbrandmännen aldrig tidigare har varit så exponerade i media som nu, och att det är något facket tar med sig till nästa kollektivavtalsförhandling.