Brandmännen har fått nog

Brandmännens riksförbund har fått nog. På måndag väntar stridsåtgärder om det inte kommer ett nytt avtal för deltidsbrandmän.

Brandkåren.

Brandkåren.

Foto: Janerik Henriksson/TT-arkiv

Uppsala2015-06-11 20:30

– Deltidsbrandmännen är Sveriges ryggrad, de räddar i princip hela landet.

Så säger Magnus Sjöholm som är distriktombudsman och förbundsstyrelseledamot för Brandmännens Riksförbund (BRF), och som under en lång tid har förhandlat om ett nytt avtal för räddningspersonal i beredskap, också kallade deltidsbrandmän. Förhandlingarna har skett med arbetsgivarna Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Pacta. Det förra avtalet upphörde den 8 juni i år och nu är parterna oense om huruvida det ska förändras eller ej.

– Det här är ett gammalt LO-avtal med rötter i 50-talet. Men det handlar även om löner och ersättningar, där vi halkar efter från annan kommunal verksamhet, säger Magnus Sjöholm vid BRF.

En deltidsbrandman ska under sin beredskapstid vara tillgänglig dygnet runt. Hen är anställd inom kommunal räddningstjänst och arbetet består både av förebyggande arbete och utryckningar. Men Magnus Sjöholm på BRF, som själv varit deltidsbrandman i 17 år, beskriver hur uppdragen ofta sträcker sig utanför det som står i avtalet.

– På vissa ställen i landet har man börjat nyttja brandkåren som lyfthjälp till ambulans, det är inte räddningstjänst i ordets rätta bemärkelse.

BRF vill bland annat att kommunerna själva ska ha möjlighet att teckna lokala avvikelser och högre löner. Arbetsgivarna, SKL och Pacta, har erbjudit 2,27 procent i löneökning och ett ettårigt avtal. BRF vill se ett lönekrav på 15 procent fördelat på fyra år.

Kommer parterna inte överens innan måndag vidtar BRF stridsåtgärder. De kommer endast att åka på räddningsuppdrag och sjukhusuppdrag, inget annat. Detta drabbar de stationer i länet som har räddningspersonal i beredskap, bland andra brandstationerna i Storvreta, Almunge och Tierp.

– Vi kommer jobba enligt schema och inte göra något som stavas extra. Vi vet att man har problem i landet med att få ihop verksamheten, så när vi kommer mot onsdag kommer det att vara svårt.

Och om det inträffar något allvarligt utanför er ram?

– Den frågan ställer arbetsgivaren också, då säger vi att om de inte får ihop bemanningen så får de söka dispens. Vi kommer vara frikostiga med dispensen men vill ha diskussionen på bordet.

SKL har tillsatt tre medlare och vill inte kommentera ärendet innan medlingen är klar. Om parterna enas innan måndag återstår att se. Men Magnus Sjöholm menar att BRF inte ger sig i första hand.

– Vi kommer hålla på så länge det behövs för att få fram ett avtal, säger han.

De berörs

Det finns drygt 15 000 brandmän i Sverige, ungefär 10 000 av dessa är deltidsanställda.

Här är stationerna i Uppsala län som berörs: Almunge, Alunda, Björklinge, Gimo, Järlåsa, Knutby, Skyttorp, Skärplinge, Storvreta, Söderfors, Tierp, Öregrund, Österbybruk och Östhammar.

Källa: Brandmännens riksförbund och Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!